Monthly Archives: Qershor 2021

Kush e harron të kaluarën gjithmonë e përsërit atë

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC), nëpërmjet  Projektit për Integrimin e Romëve, në një dokumentar të shkurtër kujton Holokaustin dhe Gjenocidin ndaj Romëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.  https://www.youtube.com/watch?v=dAAoMQe-Cgc

2021-06-29T21:21:54+00:0029 Qershor, 2021|video al|0 Comments

Pa të drejta dhe të përjashtuar nga shoqëria

Mujo Fafulic, Presidenti i Komitetit për Romët në katër kantone të Federatës së Bosnjë Hercegovinës dhe Drejtori Ekzekutiv i Qendrës për Mbështetjen e Romëve 'Romalen', flet për arsyet e mungesës së përfshirjes së Romëve në të gjitha llojet e aktiviteteve shoqërore. https://www.youtube.com/watch?v=0tYXAFtyC8c

2021-06-29T21:21:02+00:0029 Qershor, 2021|video al|0 Comments

Orhan Usein, Beograd: Të jesh rom!

Nuk ka më sterilizim të detyruar, por kemi veçim në shkolla; nuk jemi më skllevër, por 60% prej nesh punojnë në ekonominë informale, për një rrogë shumë më të ulët krahasuar me 30% të fqinjëve tanë jo-romë; nuk përballemi më me holokaustin, por jetëgjatësia jonë është 10 vjet më e

2021-06-29T21:18:58+00:0029 Qershor, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Saliha Djuderija, Sarajevë: Le të flasim për racizmin

Raporti i Komisionit Europian mbi vlerësimin e kuadrit të Strategjisë Kombëtare për Integrimin e Romëve deri në vitin 2020, vërteton se "qëllimi për t'i dhënë fund përjashtimit të Romëve nuk është arritur". Mr.sci. Saliha Djuderija Kur i thua dikujt 'cigan' në gjuhën e përditshme, në të vërtetë nënkupton 'dikë që

2021-06-29T21:18:26+00:0029 Qershor, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Elvis Berisa, Podgoricë: Anti-ciganizmi

Ky term tregon një formë të veçantë racizmi kundër romëve, i cili bazohet në pikëpamjen se kjo popullsi është inferiore ndaj të tjerëve dhe, për këtë arsye, dhuna ndaj tyre është e justifikuar.  Elvis Berisa Vështirë se ekziston ndonjë grup tjetër në botë drejt të cilit të ekzistojë një lloj

2021-06-29T21:17:56+00:0029 Qershor, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Daut Qulangji, Prishtinë: Komuniteti Rom u prek më shumë nga pandemia

Ne vazhdojmë të shohim shkelje të të drejtave të njeriut të komunitetit Rom, dhunë ndaj fëmijëve Romë në shkolla, diskriminim në institucione të ndryshme publike, përfshij sistemin e kujdesit shëndetësor, gjë që është veçanërisht shqetësuese në një kohë kur bota po përballet me një pandemi.  Daut Qulangji  Pandemia e korona

2021-06-29T21:17:28+00:0029 Qershor, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments
Go to Top