Monthly Archives: јуни 2021

Приказните на невидливите

Невладината организација „Чекорете со нас - Фирен Аменца“, заедно со Институтот за апатридија и инклузија (ИСИ) и конзорциумот кој обединува бројни организации ширум светот, го препознаа бремето на пандемијата со кое не може да се справи најзагрозената социјална група во Црна Гора. https://www.youtube.com/watch?v=AEtOd5bl0hU

2021-06-29T21:40:44+00:00јуни 29th, 2021|video mk|0 Comments

Обесправени и исклучени од општеството

Мујо Фафулиќ, претседател на Одборот за Роми од четири кантони во Федерацијата БиХ и извршен директор на Центарот за поддршка на Ромите „Ромалена“, зборува за причините за невклучување на Ромите во сите форми на општествено дејствување. https://www.youtube.com/watch?v=0tYXAFtyC8c

2021-06-29T21:40:19+00:00јуни 29th, 2021|video mk|0 Comments

Кој го заборава минатото, постојано го повторува

Советот за регионална соработка (РЦЦ), преку Проектот за интеграција на Ромите, со краток документарен филм потсетува на холокаустот и геноцидот врз Ромите во Втората светска војна. https://www.youtube.com/watch?v=dAAoMQe-Cgc

2021-06-29T21:39:29+00:00јуни 29th, 2021|video mk|0 Comments

Позицијата на Ромите во Северна Македонија

Латифа Шинковска, пратеник во Собранието на Република Северна Македонија, зборува за положбата на Ромите во земјата, за предизвиците, плановите и последиците од епидемијата КОВИД-19 врз нивната заедница. https://www.youtube.com/watch?v=hJnlLHbr_II

2021-06-29T21:38:58+00:00јуни 29th, 2021|video mk|0 Comments

Живот на маргините

Исак Скендери, директор на невладината организација Глас на Ромите, Ашкалите и Египќаните, зборува за нивниот живот на маргините на општеството.   https://www.youtube.com/watch?v=WMZIfaz3gcw

2021-06-29T21:38:30+00:00јуни 29th, 2021|video mk|0 Comments

Орхан Усеин, Белград: Да се биде Ром

Повеќе немаме присилна стерилизација, но имаме училишна сегрегација. Веќе не сме робови, но 60% од нас работат во неформална економија, за многу помала плата, во споредба со 30% од нашите не-ромски соседи. Веќе не се соочуваме со холокауст, но нашиот животен век е 10 години помал од оној на остатокот

2021-06-29T21:37:56+00:00јуни 29th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Салиха Џудерија, Сараево: Да зборуваме за расизмот

Извештајот на Европската комисија за оцена на рамката на Националните стратегии за интеграција на Ромите до 2020 година потврдува дека „амбицијата да се стави крај на исклучувањето на Ромите не е постигната“.  М-р Салиха Џудерија  Кога во обичниот говор ќе кажете „циган“, тоа всушност значи „оние валканите што живеат во

2021-06-29T21:37:29+00:00јуни 29th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Елвис Бериша, Подгорица: Антициганизам

Овој термин означува посебна форма на расизам насочена против ромскиот народ, која се заснова на ставот дека оваа популација е инфериорна во однос на другите и дека насилството врз неа е оправдано. Елвис Бериша Тешко дека постои група во светот кон која има речиси консензус во омразата на сите други

2021-06-29T21:36:32+00:00јуни 29th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Даут Куланѓи, Приштина: Во пандемијата е најзагрозена ромската заедница

И понатаму сме сведоци на кршење на човековите права на ромската заедница, насилство врз Ромите во училиштата, дискриминација во разни јавни институции, вклучително и здравствена заштита, што е особено загрижувачки во време кога светот се соочува со пандемија. Даут Куланѓи Пандемијата на коронавирус влијаеше врз секојдневниот живот на сите, меѓутоа,

2021-06-29T21:35:47+00:00јуни 29th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top