Monthly Archives: февруари 2021

Креативна индустрија: Платформа081

Видео за група млади од Подгорица, основачи на Платформа081. Проектот, мултимедијална платформа посветена на создавање и реализација на разновидни уметнички и културни настани, беше стартуван во најголемиот ек на пандемијата. Тие полека, но сигурно стануваат место на средби и простор за нови креативни индустрии. По завршувањето на преку 20 проекти

2021-02-23T23:01:42+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Кампања „За Тоше со љубов“

Бројни крводарители одговорија на кампањата во македонската престолнина по повод 40-от роденден на трагично починатата поп-sвезда Тоше Проески. Кампањата ја организираше Црвениот крст на РМ во скопскиот Дом на Армијата. https://www.youtube.com/watch?v=hbm7ZkimS14

2021-02-23T23:01:01+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Hope Albania

Видео на невладината организација „Hope Albania“ чија цел е подобрување на здравјето на Албанците преку образование и промоција на здравјето и насочување на различните возрасни групи кон здрав начин на живот. https://www.youtube.com/watch?v=WY1Hovv4foo

2021-02-23T23:00:23+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Ивaна а Мушкиња: Психолошка поддршка на семејствата

Ивана Мушкиња е системски семеен психотерапевт и лидер на организацијата „Familylab Srbija“, чија цел е промовирање и зачувување на вредностите и принципите истакнати во работата на познатиот дански психотерапевт и автор Јеспер Јул. https://www.youtube.com/watch?v=M_PnvIpKEzY  

2021-02-23T22:59:48+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Тамара Томанановиќ: Актер без сцена

Една од професиите која беше фатално погодена од пандемијата е секако глумата. Тамара Томанановиќ, млада актерка од Косовска Митровица, исто така се соочи со затворени театри, со исклучени рефлектори и камери. https://www.youtube.com/watch?v=mL8RB1L2QmE

2021-02-23T22:59:20+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Јадранко Прањиќ: Рамнотежа на менталното, физичкото и социјалното здравје

Јадранко Прањиќ, претседател на здружението „Yoga in Daily Life“ - Босна и Херцеговина, зборува за паралелите и сличностите на повоениот период во БиХ и моменталната состојба со КОВИД-19 во однос на влијанието врз здравјето и системите за самопомош. https://www.youtube.com/watch?v=jiTLj5pYKVI

2021-02-23T22:56:09+00:00февруари 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Vera Jovanovska Tipko, Cкопје: Lockdown – Shut down – Reprogram – Restart!

Во паника ја осознавме заблудата за испревртените вредносни критериуми, за погрешните приоритети,  за значењето на некои до вчера небитни нешта, за смислата на живеењето. За човековата кревкост. Ја осознавме, но дали сме подготвени за промени?! Dr Vera Jovanovska-Tipko  Како да немаме среќа со ритмичките години. И 2020, како и онаа

2021-02-23T22:55:43+00:00февруари 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Радоје Церовиќ, Подгорица: Опасност од враќање на основните поставки

Постпандемиските периоди низ историјата биле периоди на голем напредок и благосостојба. Не сме сигурни дека ќе се случи такво нешто, но секако ќе присуствуваме на единствен психо-социјален експеримент. Радоје Церовиќ Пандемиската закана радикално ги промени нашите животи и произведе бран на хроничен стрес и несигурност, а со тоа и зголемување

2021-02-23T22:55:17+00:00февруари 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Бојана Обрадовиќ, Белград: Да се биде човек стана предизвик

Ненормални реакции во ненормални ситуации се нормални, и тоа е лекција што одеднаш целото човештво ја учеше. Ако се замислиме за момент, ова е можеби еден од многу ретките моменти кога човештвото беше во нешто Заедно. Бојана Обрадовиќ Март 2020 година. Првиот случај на корона вирус е регистриран на територијата

2021-02-23T22:54:48+00:00февруари 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Арјана Рели, Тирана: Адаптивните инстинкти ставени на тест

Тоа што сме дел од стресни ситуации, фактот дека нѐ разбираат повеќето луѓе кои страдаат исто како нас, системот на информации и намалувањето на предрасудите кон проблемите со психичкото здравје – сето ова го зголеми бројот на случаи кои бараат помош да се справат со стресот, со анксиозноста и со

2021-02-23T22:54:22+00:00февруари 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top