Monthly Archives: септември 2021

Недоволна стапка на вакцинација во Црна Гора

И покрај секојдневниот драматичен раст на заболени и починати од вирусот Ковид-19, во Црна Гора се вакцинирани само 32% од популацијата. Дури ни оние кои би требало да дадат пример, честопати не го прават тоа и не сакаат да се вакцинираат. Еден таков неоснован и неодговорен пример е забележан деновиве

2021-09-28T21:34:07+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Недостаток на мерки за борба против пандемијата во Албанија

Видео на „Албанскиот институт за медиуми“ за трошоците за лекување и недостатокот на мерки за борба против пандемијата КОВИД-19 во Албанија. https://www.youtube.com/watch?v=VsOXAGDuBV8

2021-09-28T21:33:27+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Мораме да ги слушаме медицинските експерти

Мухамед Бахонџиќ, првенец на Босанскиот народен театар, зборува за тешката ситуација предизвикана од пандемијата КОВИД-19 во БиХ. https://www.youtube.com/watch?v=yMynBnWZ-PE

2021-09-28T21:32:36+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Ковид сертификати во Косово

Од 27 септември, косовските граѓани нема да можат да влегуваат во кафулиња и ресторани без доказ за вакцинација или негативен PCR / серолошки тест. https://www.youtube.com/watch?v=2P0QGmP_IDo

2021-09-28T21:31:45+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Во интерес на Европската унија е да ги прими земјите од Западен Балкан што е можно поскоро

Професор Дејан Јовиќ, член на Советодавната група за Балканот, BiEPAG, на панелот на тема: „Проширување на Европската унија во време на неизвесност“. Линк до панелот во целост: https://www.youtube.com/watch?v=flNOfAmlpOs https://www.youtube.com/watch?v=vnZwezukCI8

2021-09-28T21:30:57+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Локални избори во Северна Македонија

Видео на „Слободна ТВ“ за локалните избори што ќе се одржат во Северна Македонија на 17 октомври. https://www.youtube.com/watch?v=cUbauogjVZ4

2021-09-28T21:30:21+00:00септември 28th, 2021|video mk|0 Comments

Илир Алимехмети, Тирана: Нема доверба, нема вакцина

Задолжителната вакцинација е потенцијално придружена со огромни ризици, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на: понатамошно намалување на довербата во вакцините, понатамошно намалување на довербата во институциите и експертите и, за жал, задолжителната вакцинација го отвора патот кон феноменот на лажна вакцинација само за документација, а не за здравствени цели.  Илир

2021-09-28T21:29:38+00:00септември 28th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Никола Пановски, Скопје: Ausweis вакцини

Како стручно лице, не се согласувам со рестриктивни мерки кои ќе стимулираат вакцинација. Афирмацијата на вакцините може да се изведе на многу покултурен и постручен начин. Тие навистина спасуваат животи, направете кампања за тоа.  Д-р Никола Пановски Го спремам второто издание на учебникот по Медицинска микробиологија за студенти по медицина,

2021-09-28T21:29:02+00:00септември 28th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Јасенко Карамехиќ, Тузла: Политиката не ги цени имунолозите

Ако бројот на инфицирани и на смртни случаи се зголеми, ако настапи голема деструкција во општеството, парализа во општеството поради пандемијата, тогаш владите на државата треба да ги искористат своите прерогативи и да наметнат задолжителна вакцинација. д-р Јасенко Карамехиќ Како универзитетски професор, пред да нѐ снајде чумата корона, на моите

2021-09-28T21:28:27+00:00септември 28th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Немања Радојевиќ, Подгорица: Нашата тажна реалност

Тешко е да се очекува дека каква било кампања за промоција на вакцинацијата може да влијае на свеста на народот кој почива на ниска стапка на високообразовани луѓе, со значителен број на луѓе кои повеќе веруваат на „жолтиот печат“ отколку на професионалците.  Немања Радојевиќ Бидејќи Конвенцијата за човекови права е

2021-09-28T21:27:45+00:00септември 28th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top