Monthly Archives: мај 2022

Спортот не може без политика

Мирсад Фазлагиќ, познатиот бек и некогашен капитен на фудбалската репрезентација на Југославија, зборува за улогата и за можностите на спортот и политиката во постигнувањето мир на просторите на поранешка СФРЈ. https://www.youtube.com/watch?v=M92PUvKXayE

2022-05-24T20:46:00+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

Солидарност со жртвите на Украинската војна

Меѓународното европско движење спроведува кампања во чии рамки сака да покаже солидарност со жртвите на Украинската војна и промовира ЕУ вредности како што се единството, мирот и демократијата.  https://www.youtube.com/watch?v=j1PqNSRCcPM

2022-05-24T20:45:03+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

За граѓанска и поправедна Црна Гора

Прилог кој ги резимира активностите на Центарот за демократска транзиција во периодот од јануари до април 2022 година и нивниот придонес во борбата за граѓанска и праведна Црна Гора. https://www.youtube.com/watch?v=_DkuHr9Xxtw

2022-05-24T20:44:39+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

Прифаќање на различностите на работното место

Видео на УНДП Албанија кое промовира прифаќање на различностите и поголеми права за ЛГБТ лицата на работното место. https://www.youtube.com/watch?v=kCKpcNdue9Y

2022-05-24T20:44:14+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

За обновливите извори на енергија

По повод Денот на Европа, во Косовска Митровица е организиран настан кој им овозможи на младите да дознаат повеќе за обновливите извори на енергија преку АР технологија. https://www.youtube.com/watch?v=YH_Z-MDYL8o

2022-05-24T20:43:47+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

Подигнување на свеста за менталното здравје

Видео на македонскиот портал „Види Вака“ за важноста за зачувувањето на менталното здравје. https://www.youtube.com/watch?v=S9fmEBmF_4A

2022-05-24T20:43:19+00:00мај 24th, 2022|video mk|0 Comments

Џевдет Тузлиќ, Сараево: Штраус од Миљацка го обедини регионот

Политиката пред секој човечки квалитет и талент ставаше нација, припадност на вера и на политички партии. Меѓу оние кои такви шинели не сакаа да носат секако беше Ивица Осим. Џевдет Тузлиќ Кога „плачат запрепастените бавчи“, како што зборувал Башескија, кога еднакво плачат во Јапонија, во Австрија и во Босна и

2022-05-24T20:42:54+00:00мај 24th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Душан Дачиќ, Белград: Спортот и политичките превирања

Злоупотребата на спортот во политички цели се огледува, пред сè, во тоа кога властите делегираат свои кадри вон спортот со цел да раководат со спортските случувања, а притоа воопшто немаат адекватно знаење од областа на спортот. Душан Дачиќ Поврзаноста на спортот и политиката константно се менува. Како што се случуваа

2022-05-24T20:42:30+00:00мај 24th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Владимир Гојковиќ, Херцег Нови: Спортистите како „украс“ на политиката

Со години се создавани амбиент и впечаток дека без политичка поддршка – попрецизно, без поддршка од власта – нема ниту спортски просперитет. Владимир Гојковиќ Спортот и политиката на овие простори со години, па и со децении се поврзани, најчесто и за жал, не поради тоа што спортистите тоа го сакаат,

2022-05-24T20:42:06+00:00мај 24th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Енди Туфа, Тирана: (Зло)употреба на спортот

Албанскиот спорт, како и секаде во светот, е вазал на политиката. Може да се менуваат формите, сликата, боите, но феноменот е ист... Енди Туфа Во денешната светска реалност не постои област од општествениот живот што не е под влијание, условена и контролирана од политиката. Спортот не е исклучок. Инсистирањето на

2022-05-24T20:41:41+00:00мај 24th, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top