Monthly Archives: јули 2021

Гостување на ТВ N1 по повод гаснењето на Твитер профилот на “Опкружување”

За предизвиците со кои се соочува "Опкружување", регионалната медиумска платформа на Европскиот фонд за Балкан и на Европското движење во Србија (EPuS) , за N1, зборуваше генералната секретарка на EPuS и главната одговорна уредничка на "Опкружување", Звездана Ковач.  https://www.youtube.com/watch?v=29TrLnwnAgk

2021-07-22T10:48:03+00:00јули 22nd, 2021|video mk|0 Comments

Како е да се биде жена родена во Црна Гора?

Видеото е резултат на истражувањата на Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP), чии програмски активности се насочени кон зајакнување на жените и нивно полно учество во сите сфери на животот, вклучувајќи и учество во процесот на донесување на одлуки. https://www.youtube.com/watch?v=h9AWEj-goxc

2021-07-13T22:21:21+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Се борам за бескомпромисна рамноправност на жените

За позицијата на жените во политиката зборува Сабина Чудиќ, претседателка на Главниот одбор на „Наше странке“ и пратеничка во Парламентот на Федерацијата БиХ. https://www.youtube.com/watch?v=drcdWG7pYx4

2021-07-13T22:20:58+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Жените подобро ги познаваат проблемите на локалната заедница

Исмете Ушина, пензионерка, зборува за потребата од унапредување на положбата на жените во партиципативното буџетирање во Албанија. https://www.youtube.com/watch?v=9KXW1YrcLQs

2021-07-13T22:20:34+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Конференција за процесот на ЕУ интеграции на земјите од Западен Балкан

Конференција во организација на Европскиот фонд за Балкан и Форумот за надворешна политика од Загреб на тема најновото резиме на политиката на BiEPAG под наслов „Враќање на вистинскиот колосек: Завршување на процесот на обединување на ЕУ“. https://www.youtube.com/watch?v=L3BWTD9VcNo

2021-07-13T22:19:39+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Женскиот фудбал во Северна Македонија

Видео на Македонската информативна агенција за стереотипите кон жените кои се занимаваат со фудбал. https://www.youtube.com/watch?v=gNosrMjlsyM

2021-07-13T22:19:17+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Божена Јелушиќ, Будва: Патријархатот е пожив од кога и да е

Во нашите авторитарни и исклучиви заедници, нетолерантни кон другите и различните, насилството врз жените во политиката е речиси нормализирано. За жал, и самите жени учествуваат во дискриминацијата на жените во политиката, со што се обезбедува мнозинска поддршка за режимите што ги дискриминираат.  Божена Јелушиќ  Во поновата црногорска историја, влегувањето на

2021-07-13T22:18:55+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Jana Belcheva Andreevska, Скопје: Идеализмот не смееме да го предадеме

Како жени политичарки верувам се соочуваме со предизвици кои емотивно посилно ги доживуваме, не растревожуваат, некогаш не шокираат, а многупати не ставаат несвесно да се повлечеме пред агресивноста или простотилакот од некои „колеги„ мажи, на кои секако не им е местото во политиката. Jana Belcheva Andreevska  Во светот постојат различни ставови

2021-07-16T06:42:15+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Маја Седларевиќ, Белград: Комплицирано е

Да не се жените, не би имало амандмани на буџетот кои се однесуваат на родовото буџетирање, да нема жени, не би се разговарало за многу важни теми, а гласот на некои маргинализирани групи и малцинства би останал нем. Маја Седларевиќ  Точно е дека, колку повеќе жени има во политиката, толку

2021-07-13T22:18:22+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top