Monthly Archives: април 2021

Лоши медиумски практики: Известување за Албанците

Видеото на новинарската школа во Нови Сад е дел од серијалот создаден како дел од проектот „Унапредување на медиумското известување за екстремизмот“, во кој соговорниците коментираат за лошите медиумски практики при известувањето за различни социјални групи - Албанци, Хрвати, мигранти, жени и политички неистомисленици. https://www.youtube.com/watch?v=VrcVAVomRyg

2021-04-27T21:20:01+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

„Опкружување“ придонесува за добра комуникација во регионот

Новинарите Лорин Кадиу и Арбер Хитај зборуваат за важноста на проектот „Опкружување“ за развојот и подобрувањето на комуникацијата во регионот. https://www.youtube.com/watch?v=wKHoo26rg1I

2021-04-27T21:19:36+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

Маша Глушица: 44,3% од младите во Црна Гора не сакаат вакцина

Вакцинацијата е најдобриот начин да се запре пандемијата, сметаат 69,7% од младите во Црна Гора, но дури 44,3% не сакаат да се вакцинираат, покажа истражувањето кое неодамна го спроведе црногорската НВО Центар за афирмација и развој на младите. https://www.youtube.com/watch?v=U9rMBz-CBJY

2021-04-27T21:19:05+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

Лана Пудар, со пеперутка-стил до Токио

Лана Пудар, член на Пливачкиот клуб „Орка“ од Мостар, на Пливачкиот митинг во Белград кон крајот на февруари 2021 година ја постигна олимписката норма на 100 метри пеперутка. Регионалните медиуми спорадично известуваа за ова, а големиот резултат во БиХ стана првокласна вест дури во средината на март. На само 15

2021-04-27T21:18:38+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

Политика и инциденти, единствените теми што се разменуваат во регионот

Дали бројните медиуми во Косово доволно ги информираат граѓаните за настаните во регионот и дали регионот, кога станува збор за Косово, некогаш бил заинтересиран за нешто друго освен за политика и инциденти, вели Гзим Баџаку, новинар и публицист. https://www.youtube.com/watch?v=uIe6Eey2fiM

2021-04-27T21:18:13+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

Масовна имунизација во Северна Македонија

Масовната имунизација против вирусот корона започна во Спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје. Во првата фаза ќе бидат имунизирани граѓани од таканаречената критична група: вработени во полицијата, војската, пожарникари, просветни работници и новинари. https://www.youtube.com/watch?v=dYKW8B1XFSs

2021-04-27T21:17:36+00:00април 27th, 2021|video mk|0 Comments

Никола Буразер, Белград: Медиумите – пречка или шанса за заедништво во регионот?

Медиумската сцена на Западен Балкан е многу важен фактор што ќе влијае на тоа дали народите од регионот се перципираат едни со други како непријатели и закани или дали таквиот дискурс ќе биде надминат. Никола Буразер Иако за Западен Балкан честопати се зборува како за единствен простор, факт е дека

2021-04-27T21:16:06+00:00април 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Методија Стојчески, Крушево: Oд силни симпатии до силна омраза

Дали овие луѓе доволно се познаат, дали тие силни емоции се базирани на лични искуства или се рефлексија на: дневнополитичкиот наратив, историските случувања или како дел на медиумското претставување на другите? Д-р Методија Стојчески  Ако го собереме бројот на жители на сите земји од регионот во целост би добиле бројка

2021-04-27T21:15:40+00:00април 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Неѓељко Рудовиќ, Подгорица: Еј Словени, јавете се

Со неколку регионални ТВ-канали што сјаат во мракот, по барем еден важен портал во секоја од земјите во регионот и со армија од оние кои сакаат да одат во Европа со тоа што ќе останат свои на своето, војната за нормалност ќе биде добиена. Неѓељко Рудовиќ Секогаш кога ќе започне

2021-04-27T21:15:13+00:00април 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Џевдет Тузлиќ: Навистина – ти и јас – на што сме збир?

На што станавме збир во новите гео-политички околности? Колку медиумите ги преминуваат тие нови граници? Колку ги интригираат новите партикуларни реалности? Џевдет Тузлиќ Тито, Андриќ, Крлежа, Селимовиќ, Ќопиќ, Константиновиќ, Месиќ, Џајиќ, Осим, Шекуларац, Сушиќ, Церар, Моника Селеш, Лепа Брена, Екатерина Велика, Бијело дугме, Парни ваљак, Леб и сол... Кога немаше

2021-04-27T21:14:47+00:00април 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top