прочитајте за нас

е платформа отворена и достапна за сите оние од регионот таканаречен Западен Балкан, чии гласови заслужуваат внимание и кои сакаат со своите текстови, видео записи и други формати да го изнесат својот критички поглед, да понудат нови идеи и видувања за сите случувања во соседството.

Да летуваме таму и тогаш кога тоа можевме да го правиме без страв; или да се одмораме таму и тогаш кога тоа ќе биде возможно без страв. Да отпатуваме во нормалното, затоа што тоа никако не е Ова Сега.

Гласот на опкружувањето

Вклучете ја камерата, снимајте го вашето секојдневие, ова е просторот каде ги објавуваме најкреативните видеа.

[fusion_smartslider3 slider=”2″ /]

Во видео сториите: Апел на Џенана Џина за зачувување на Ајдучката врата, бисер на природата на Јабланица; познатото ТВ лице Ана Михајловски зборува за сиромаштијата во Србија, приказната за Нина Војиновиќ, голема хуманитарка од Никшиќ; од Македонија иницијатива за легализација и декриминализација на марихуаната; Од Албанија добивме интересен краток документарец за сѐ почестите сексуални напади во неосветлените градови; сестрите Тамара и Николина Капетановиќ од Косово*, кои го негуваат традиционалниот начин на пеење, ја споделија со нас својата исклучителна дарба.

Kultura sjećanja je izuzetno važna za naš budući opstanak. Niti jedan dan bez opomene i uspomene, niti jedna propuštena prilika da se bude glas žrtava.

Ahmo Mehmedović@AhmooL

Не ја знам политиката и историјата, само гледам што се случува и често помислував дека некој/нешто го кочи нашиот развој. Сега станува појасно и се согласувам со Вас”…дека нашиот пат кон иднината води низ нашето соочување со живите сеништа и децениите на минатото…”

mravka@twitybib

Tri su problema sa tablom u Morinju.

Neko odbija da se u Morinju dogodio ratni zločin

Neko bi da kompletnu odgovornost svede na velikosrpski nacionalizam

Za zločin o kojem tabla govori – nisu adekvatno sankcionisani počinitelji, nalogodavci i odgovorna lica.

Boris Ristovic@_boristovic

Ove prostore će uvek pratiti monstruozni zločini iz prošlosti, jer se ignorišu.

Djidji@nemoguljude

Nje lidhje e mir krijohet me dike qe pranon te kaluaren tende, mbeshtet te tashmen dhe te jep kurajo per te ardhmen…

fjona@fjona6,