е платформа отворена и достапна за сите оние од регионот таканаречен Западен Балкан, чии гласови заслужуваат внимание и кои сакаат со своите текстови, видео записи и други формати да го изнесат својот критички поглед, да понудат нови идеи и видувања за сите случувања во соседството.

Содржината и ставовите во текстовите се ставови на авторот и не ги одразуваат нужно ставовите на Европскиот фонд за Балкан и Европското движење во Србија.

Бојана Ковач, Белград: Четботови, се гледаме на суд, или не?

јуни 30th, 2023|0 Comments

ChatGPT не е создаден за правни цели и, оттука, можеби не е најдобриот студент по право за да се вработи како практикант во адвокатска канцеларија. Бојана Ковач Откако четбот со вештачка интелигенција, ChatGPT, се појави

Линда Балета, Приштина: Свет управуван од алгоритми – од Ада Лавлејс до Мира Мурати

јуни 30th, 2023|0 Comments

Во 2023 година, Мира Мурати од OpenAI го освои светот со фасцинантниот ChatGPT и ништо повеќе не е исто Линда Балета Подемот на технологијата за вештачка интелигенција (ВИ) предизвика и загриженост, почнувајќи од загриженост за

Никола Булатовиќ, Подгорица: Од апокалиптични предвидувања до спасување на светот

јуни 30th, 2023|0 Comments

Aко сакаме да му дадеме полн залет на развојот на вештачката интелигенција, неопходно е да создадеме систематска стратегија на државно ниво. Никола Булатовиќ Ерата на вештачката интелигенција (ВИ) пристигна и стана една од незаобиколните теми

Владимир Радевски, Skopje: Што тоа ги збунува нашите мисли?

јуни 30th, 2023|0 Comments

Нашиот нов онлајн пријател ни е пристапен за комуникација, но тој не е наш, не е ни јавен. Проф. Др Владимир Радевски Од скоро имаме сосема нов соговорник, прилично поразличен од досегашните – конечно соговорник,

Зилифтар Брегу, Тирана: Вештачка интелигенција – предизвиците допрва треба да се решат

јуни 30th, 2023|0 Comments

Предавачите на Универзитетот во Тирана изразуваат загриженост дека студентите ги извршуваат задачите за неколку минути, користејќи Chatgpt. Зилифтар Брегу За вештачката интелигенција во Албанија се зборува веќе неколку месеци, но освен написите во странскиот печат

Џевдет Тузлиќ, Сараево: Баукот на вештачката интелигенција кружи над Босна

јуни 30th, 2023|0 Comments

Зависи од човекот и од неговите умствени реакции, колку ќе дозволи вештачката интелигенција да не произведе одредени операции кои би значеле пречекорување на етичките и на правните норми. Џевдет Тузлиќ Кога пред помалку од еден

Гласот на опкружувањето

Вклучете ја камерата, снимете ги вашите приказни или приказните во вашето опкружување што заслужуваат внимание

Have you ever wondered why Albania is one of the poorest European nations, one of the most corrupt countries on earth and why people are leaving the country en masse?

It’s because we are too busy creating artificial problems & ignoring the actual issues that plague our society

WD@wdscvr

Prebacujući odgovornost za vršnjačko nasilje sa školstva na policiju, sa policije na školstvo, sa školstva na roditelje – zanemarujemo zajedničku odgovornost za ambijent u kojem odrastaju naši najmlađi!

Mirko Stanic@StanicM

E dini? Në bashki kryesore si Durrësi, Berati, Fieri, Vlora, Gjirokastra, Shkodra (pa 2019), Kolonja, Kuçova, Maliqi, Patosi, etj, e njëjta parti fiton zgjedhjet lokale pa ndërprerje prej vitit 2000? Ka zgjedhje periodike, por de facto aty (pa)mundësohet konkurrenca & pluralizmi.

Afrim Krasniqi@a_krasniqi

Ove prostore će uvek pratiti monstruozni zločini iz prošlosti, jer se ignorišu.

Djidji@nemoguljude

Nje lidhje e mir krijohet me dike qe pranon te kaluaren tende, mbeshtet te tashmen dhe te jep kurajo per te ardhmen…

fjona@fjona6,