Monthly Archives: мај 2021

Јован Алексиќ: Политиката на градење култ на личноста

Историчарот Јован Алексиќ од Северна Митровица зборува за тоа како се ширел култот на личноста со поддршка на државните институции. https://www.youtube.com/watch?v=si9_PMrWHwg

2021-05-25T22:10:09+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Рајко Живковиќ: Личностите кои нѐ формираа

Приказна за неспоредливото значење на личностите кои ја обликуваа свеста на младата генерација до војните во 90-тите години на минатиот век. На култот на личноста, не само на Јосип Броз Тито, туку и на другите највисоки функционери на поранешна СФРЈ, се гледа низ призмата на високите вредности и единството. https://www.youtube.com/watch?v=QrtjLyMx0-g

2021-05-25T22:09:31+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Дипломатите обединети во изолација

Книгата „Дипломатите обединети во изолација“ е интересен осврт на 13 резидентни амбасадори на земјите членки на ЕУ во Црна Гора и амбасадорката на ЕУ, Аива Орава, за периодот на нивната работа за време на короната. Покрај дипломатските активности, деталите од нивните приватни животи и интимните мисли, книгата претставува и сведоштво

2021-05-25T22:09:08+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Регионална младинска еколошка повелба

Да се ​​оспособат студентите од неразвиените области да преземат поактивна улога во застапувањето за придобивките од преминот кон производство на обновлива енергија за намалување на емисиите на стакленички гасови (ГХГ) е целта на проектот што го спроведува Европското движење во Србија со поддршка на Европскиот фонд за Западен Балкан. Резултатите

2021-05-25T22:08:38+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Изложба за историјата на банкарството во Албанија

Изложбата за финансиската и банкарска историја на Албанија ја реализираше економскиот новинар Крешник Кучај во една од најатрактивните средини во Тирана, наречена „Тирански замок“. https://www.youtube.com/watch?v=TbCfsgR6XgA

2021-05-25T22:08:11+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Рубина Ченгиќ: Национализмот на крилјата на партиите

За национализмот на владејачките партии, маскиран како национални интереси, зборува новинарката Рубина Ченгиќ. https://www.youtube.com/watch?v=qbCj0zwgizY

2021-05-25T22:10:46+00:00мај 25th, 2021|video mk|0 Comments

Срѓан Милошевиќ, Белград: Другар, маршал, претседател

Тито беше човек од кабинетот, камерна атмосфера во која, очигледно, карактеристиките на неговата личност делувале поубедливо отколку што тоа може да се види на јавните настапи. Срѓан Милошевиќ Пропаста на социјализмот ги интензивираше дебатите и изостри разни критики на сметка на тој поредок, како глобално, така и во локален контекст.

2021-05-25T21:59:47+00:00мај 25th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Артан Фуга, Тирана: Култот на Енвер Хоџа, меѓу водач и татко

Пред сè, мора да се истакне дека Енвер Хоџа го издигна својот култ, земајќи го ликот на „водачот“, знаејќи дека во албанската историја, водачот секогаш бил обожуван. Исто така, го презеде ликот на „татко“, кој особено го инспирираше руралното население, воспитано во патријархален менталитет. Артан Фуга Кога зборуваме за начинот

2021-05-25T21:59:16+00:00мај 25th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Филип Стојановски, Скопје: Популизам и сè е можно, па и буквално „И по Тито – Тито“

Денешните балкански култови на личност се базираат на сеприсутност на вождовите во контролираните медиуми, а ги користат и старите методи на преобликување на јавниот простор преку нови зданија и статуи. Филип Стојановски  Навидум парадоксално, во 2012 г. токму режимот на декларираната антикомунистиччка партија ВМРО-ДПМНЕ во центарот на Скопје подигна нов

2021-05-25T21:58:29+00:00мај 25th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Виолета Ороши Беришај, Приштина: Балкански заложници на култот на личноста

Слепата поддршка на „болните“ ветувања и идеи на „семоќните и бесмртните“, речиси митски водачи, обично завршува со крвопролевање. Виолета Ороши Беришај Пред точно 43 години, Саније Хисени од Приштина, тогаш студентка по медицина и стипендист на Титовиот фонд, за последен пат му ја предаде на другарот Тито Штафетата на младоста!

2021-05-25T21:57:56+00:00мај 25th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top