Monthly Archives: Maj 2021

Rajko Zivkovic: Personalitete të cilat na formuan

Historia e personaliteteve me një rëndësi të pakrahasueshme që formuan ndërgjegjen e brezave të rinj deri në luftën e viteve 90.  Kulti i individit, jo vetëm i Josif Broz Titos, por dhe oficerëve të tjerë të lartë të ish-Jugosllavisë, shihet përmes prizmit të vlerave të larta dhe unitetit.  https://www.youtube.com/watch?v=QrtjLyMx0-g

2021-05-25T21:48:08+00:0025 Maj, 2021|video al|0 Comments

Karta Rajonale e Rinisë për Mjedisin

Me 24 maj, Lëvizja Europiane, organizoi në Serbi një konferencë në  "Zoom" për të paraqitur rezultatet e projektit " Karta Rajonale e Rinisë për Mjedisin". Projekti synon të fuqizojë studentët e zonave të pazhvilluara në marrjen e një roli më aktiv në mbrojtjen e përfitimeve të kalimit në prodhimin e energjisë

2021-05-25T21:47:40+00:0025 Maj, 2021|video al|0 Comments

Diplomatët e bashkuar në izolim

'Diplomatët e Bashkuar në Izolim' është një reflektim interesant i 13 ambasadorëve të Shteteve Anëtare të BE-së në Malin e Zi dhe Ambasadorit të BE-së Aivo Orav për punën e tyre gjatë periudhës së kovidit. Përvec aktivitetit të tyre diplomatik, detajeve nga jeta e tyre personale dhe mendimeve personale, libri

2021-05-25T21:46:47+00:0025 Maj, 2021|video al|0 Comments

Srdjan Milosevic, Beograd: Shoku, Marshalli, Presidenti

Tito ishte një anëtar i kabinetit, me një atmosferë dhome në të cilën, padyshim, karakteristikat e personalitetit të tij dukeshin më bindëse sesa në paraqitjet publike. Srdjan Milosevic Rënia e socializmit intensifikoi debatet dhe ashpërsoi kritikat e ndryshme të kësaj natyre, si në nivel global ashtu edhe në kontekstin lokale.

2021-05-25T21:43:15+00:0025 Maj, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Artan Fuga, Tiranë: Kulti i Hoxhës, midis prijësit dhe babait

Mbi të gjitha duhet thënë se Enver Hoxha ngriti kultin e tij, veshur me imazhin e “prijësit”, duke ditur që në historinë shqiptare ky i fundit gjithmonë ka qenë i hyjnizuar. Po ashtu ai u vesh me imazhin e “babait”, çka frymëzonte sidomos popullsi rurale, të edukuara me mentalitete patriarkale.

2021-05-25T21:42:43+00:0025 Maj, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Filip Stojanovski, Shkup: Populizmi dhe gjithçka është e mundur, madje edhe “Pas Titos – Tito”

Kulti i sotëm ballkanik i individit bazohet në kudo-gjendjen e udhëheqësve në një media të kontrolluar. Ata gjithashtu përdorin metodat e vjetra të riformimit të hapësirës publike përmes ndërtesave dhe statujave të reja. Filip Stojanovski Në dukje paradoksale, në vitin 2012, ishte regjimi i partisë së deklaruar anti-komuniste VMRO-DPMNE që

2021-05-25T21:41:48+00:0025 Maj, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Violeta Oroshi Berishaj, Prishtinë: Pengjet e kultit të individit në Ballkan

Mbështetje e verbër e premtimeve dhe ideve të "sëmura" të liderëve 'të gjithëfuqishëm dhe të pavdekshëm', gati mitikë, zakonisht përfundon në gjakderdhje.   Violeta Oroshi Berishaj Pikërisht 43 vjet më parë, Sanije Hyseni nga Prishtina, asokohe studente e mjekësisë dhe studiuese e Fondit Tito, për herë të fundit i dorëzoi Stafetën

2021-05-25T21:41:22+00:0025 Maj, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments
Go to Top