Kolonat

Voja Žanetić: Çfarë është “Vicinity” tani?

...në vend të një urimi për 15 vitet e EFB dhe në vend të një falenderimi për 11 vite bashkëpunim me EFB përmes projektit “Vicinity”… Voja Žanetić Ato ishin ditët e mira, kur ne mund t'i përdornim me kuptim ato terma të çmuar dhe të vlefshëm si "afërsi", "rajon" ose

2023-10-31T17:43:28+00:0031 Tetor, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Rreth S3 në BE dhe në BP

Në çfarë mënyre, në përgjithësi, po i braktisim ne në këtë afërsi specializimet tona të mëparshme - për të prodhuar një fuqi punëtore që largohet, konflikte që nuk ndalen dhe ngecje ekonomike pas BE-së që vazhdon? Voja Žanetić Një histori, për të filluar. Një miku im dikur udhëtoi me makinë

2023-10-17T16:51:42+00:0017 Tetor, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Santa Claus dhe votimi në këmbë

Integrimi europian është një proces gjithnjë e më masiv, i individualizuar i "votimit në këmbë" - zhvendosja e të rinjve nga rajoni në ato vende të Europës dhe botës që kanë mungesë të fuqisë punëtore dhe tepricë të parave.  Voja Žanetić Çdo prind përjeton momentin e vështirë, por në të

2023-10-10T19:44:06+00:0010 Tetor, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Metal, por mendor

Nëse dikush do të kishte sukses në hartimin e Empatisë Artificiale dhe Urtësisë Artificiale (AE dhe AW) si shtesa të nevojshme softuerësh në Inteligjencën Artificiale, kjo botë do të kishte një shans të ishte më e ndjeshme se sa është.  Voja Žanetić Lërini një buzëqeshje në fytyrën tuaj, sot po

2023-06-30T17:14:04+00:0030 Qershor, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Vlerat europiane të të gjithëve

Nëse e kërkojmë në google frazën, të cilën e kemi dëgjuar të paktën njëqind herë, do të kemi një listë të qartë dhe të saktë se cilat janë ato vlera. Por kjo nuk na tregon domosdoshmërisht vlerat e kujt janë ato... Voja Žanetić Kështu do të fillojmë: “Unioni bazohet në

2023-06-14T20:03:48+00:0014 Qershor, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Kujdestarët e fëmijëve

Askush nuk është më i mirë në mbrojtjen e qytetërimit dhe dijes sesa ata që mbrojnë fëmijët nga mosqytetërimi dhe injoranca. Voja Žanetić Ajo quhej Andjelija Lelicanin. Ajo ishte mësuese e matematikës në shkollën fillore, në shekullin e kaluar. Ajo e kuptoi se djali me syze kishte një talent për

2023-05-30T14:23:16+00:0030 Maj, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Žanetić: Zoti i mizave

 Një version modern i romanit "Zoti i mizave" shfaqet vazhdimisht dhe live, larg syve tanë, në ishuj të shkretë që janë bërë të shkretë pasi ne jemi larguar prej tyre, ndoshta përgjithmonë. Voja Žanetić Kur tema e dhunës së bashkëmoshatarëve ishte planifikuar për këtë numër të "Vicinity" afërsisht dy muaj

2023-05-18T16:29:30+00:0018 Maj, 2023|Kolonat|0 Comments

Fondi Europian për Ballkanin (FEB): Angazho, frymëzo, fuqizo

Edicioni i dytë i "Konventës së Demokracisë së Angazhuar - Angazhohu, Frymëzo, Fuqizoj!" do të organizohet nga 17 deri më 20 maj 2023 në Prishtinë, Kosovë, si vazhdimësi e punës së kryer në kuadër të Iniciativës për Demokraci të Angazhuar (IDA). IDA u inicua nga Fondi Europian për Ballkanin (FEB)

2023-05-11T18:55:40+00:0011 Maj, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Zanetic: Cili ishte procesi i Berlinit edhe një herë?

Në vend të procesit të Berlinit, muret e Berlinit po ndërtohen këtu me shumë entuziazëm, dhe ato janë edhe më të bukura, më të mëdha dhe më të vjetra se origjinali.   Voja Zanetic Nëse do të jemi shumë të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë, as që më kujtohet se çfarë

2023-05-02T17:49:31+00:002 Maj, 2023|Kolonat|0 Comments

Voja Zanetic: Demokracia dhe mungesa e fatit

Këtu jemi, duke pyetur veten nëse do të kishim më shumë fat për të hedhur së bashku një tombolë zgjedhore greke të lashtë në vend të karambolës moderne zgjedhore. Voja Zanetic Nëse më lejoni, do të jem kolumnisti i parë në këtë faqe interneti dhe supozoj në përgjithësi, i pari

2023-04-18T18:13:32+00:0018 Prill, 2023|Kolonat|0 Comments
Go to Top