Monthly Archives: Janar 2021

Gorjan Jovanovski, Shkup: Lufta për ajër të pastër me një aplikacion

AirCare ka mbi 500,000 përdorues, dhe mbi 10 çmime kombëtare dhe ndërkombëtare, dhe këtë vit jemi emëruar inovatorët më të rinj Evropianë në Samitin Botëror të Çmimeve për vitin 2020! Gorjan Jovanovski   AirCare ishte një aplikacion krejtësisht i rastësishëm, dhe nuk prisja të merrte famë botërore. Gjatë kohës kur

2021-01-28T11:26:20+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Vladimir Radojicic, Beogradi: Për buzëqeshjet dhe shëndetin e fëmijëve tanë

Është e vështirë të besohet, por 16 termocentrale me qymyr në Ballkanin Perëndimor çlirojnë më shumë dioksid squfuri sesa 250 centrale në BE. Efektet e kësaj ndotjeje arrijnë deri në Rusi dhe Egjipt. Vladimir Radojicic   Është e diel. Po zbres poshtë rrugës malore gjarpëruese, duke lënë pas trajtimin me ajër

2021-01-28T11:27:00+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Samir Lemes, Zenica: Ajri i ndotur nuk njeh kufij

Pronarët e industrisë janë korporatat ndërkombëtare, dhe termocentralet shtetërore drejtohen nga politikanët. Të dyja palët kanë tendencë të përfitojnë nga mungesa e njohurive, frika, dhe mosbesimi, për të ruajtur status quo-në. Samir Lemes   Zenica prej shekujsh ka qenë një nyjë e metalurgjisë së hekurit, dhe prej dekadash lufton me ndotjen

2021-01-28T11:27:26+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Kledisa Cela, Tiranë: Promovimi i një fqinjësie të pastër, të shëndetshme dhe të qëndrueshme

Informimi dhe ndërgjegjësimi i qytetarëve mbi problematikat e ndotjes së ajrit do ti motivonte ata për tu përfshirë në një betejë të përbashkët për ajër të pastër në rrugën, lagjen, fshatin dhe qytetin e tij/saj në Ballkanin Perëndimor. Kledisa Cela   Instituti për  Menaxhimin e Mjedisit dhe Territorit (IMMT) është një

2021-01-28T11:27:58+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Roni Idrizaj, Prishtinë: Cilësia e ajrit është një e drejtë themelore e njeriut

Duke e parë ajrin i cili çdo ditë e më shumë po ndotet në të gjithë rajonin e në të njëjtën kohë tek njerëzit në rajon po normalizohet kategorizimi i vendeve të Ballkanit në vendet e para për ndotje në botë, e kemi parë të arsyeshme që të intervenojmë më

2021-01-28T11:28:23+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Aleksandar Perovic, Nikshiq: Ndotja e ajrit është një çështje rajonale me përparësi të lartë

Ne kemi besim që fushata rajonale do të ndihmojë në forcimin e aktiviteteve tona, do të përmirësojë njohuritë e ekipit tonë, dhe do të sjellë eksperienca të reja. Shpresojmë që do të rrisë ndërgjegjësimin rreth çështjes së ndotjes së ajrit brenda Ballkanit Perëndimor, gjë e cila është themelore në përmbysjen

2021-01-28T11:28:48+00:0027 Janar, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Aleksandra Tomanic: Ballkani i Bashkuar për Ajër të Pastër

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kanë humbur afërsisht 13,500 jetë si pasojë e ajrit të ndotur vetëm në Ballkanin Perëndimor. Çdo vit. 13,500. Aleksandra Tomanic Ajri nuk njeh kufij. Jemi të gjithë bashkë në këtë përpjekje. Çdo dimër, kryeqytetet e rajonit tonë figurojnë dukshëm dhe rregullisht në dhjetëshen kryesuese të

2021-01-28T11:29:41+00:0027 Janar, 2021|Kolonat|0 Comments
Go to Top