Monthly Archives: јануари 2021

Горјан Јовановски, Скопје: Апликација во борба за чист воздух

AirCare има над 500.000 корисници, и над 10 награди на национално и интернационално ниво, а годинава бевме прогласени и како најмлади европски иноватори од World Summit Awards за 2020! Горјан Јовановски   AirCare беше сосема случајна апликација, и дефинитивно немав намера да стане свестски позната. Како студент во 2014 година,

2021-01-28T11:21:06+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Владимир Радојичиќ, Белград: За здравјето и насмевките на децата

Тешко е да се поверува, но 16 термоелектрани на јаглен во земјите од Западен Балкан испуштаат во воздухот повеќе сулфур диоксид одошто сите 250 термоелектрани во ЕУ. Последиците од ова загадување се чувствуваат сѐ до Русија и до Египет. Владимир Радојичиќ Недела е. Се спуштаме по кривулестиот планински пат и

2021-01-28T11:22:19+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Самир Лемеш, Зеница: Загадениот воздух не познава граници

Сопствениците на индустриите се меѓународни корпорации, а со државните термоцентрали управува политиката. И едните и другите ги користат незнаењето, стравот и недовербата за да ја задржат постоечката состојба. Самир Лемеш Зеница, вековниот центар на црната металургија, веќе со децении се бори со проблемот на индустриската загаденост. Првите мерења на загаденоста

2021-01-28T11:23:05+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Кледиса Чела, Тирана: Промовирање на чиста, здрава и стабилна средина

Информираноста и свесноста за проблемите со загадувањето на воздухот можат да ги мотивираат граѓаните да станат дел од обединетата битка за чист воздух во нивната улица, соседство, село и град во рамките на Западен Балкан. Кледиса Чела Институтот за животна средина и за територијално управување (ЕТМИ) е непрофитна организација формирана

2021-01-28T11:23:36+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Рони Идризај, Приштина: Квалитетот на воздухот е основно човеково право

Забележувајќи дека воздухот сѐ повеќе се загадува со секој нареден ден во целиот регион, а во исто време меѓу луѓето се нормализира категоризацијата на балканските места како најзагадени места во светот, сметавме дека е разумно да се обидеме да интервенираме повеќе на ова поле и да станеме дел од кампањата

2021-01-28T11:24:05+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Александар Перовиќ, Никшиќ: Аерозагадувањето, приоритетен регионален проблем

Сигурни сме дека регионалната кампања ќе ги зајакне сите наши активности, ќе ги унапреди знаењата и искуствата на нашиот тим и ќе го зголеми интересот на јавноста на просторот на земјите од Западен Балкан за проблематиката на аерозагадувањето, што е од суштинска важност за надминување на постоечките загрижувачки трендови. Александар

2021-01-28T11:24:56+00:00јануари 27th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Александра Томаниќ: Обединет Балкан за чист воздух

Според Светската здравствена организација, аерозагадувањето е причина за околу 13500 загубени животи само во Западен Балкан.  Секоја година. 13500. Александра Томаниќ Воздухот не познава граници. Сите сме заедно во ова. Секоја зима, главните градови во нашиот регион се истакнуваат и редовно се вбројуваат меѓу глобалните топ 10 најзагадени градови. Ситуацијата

2021-01-28T11:25:36+00:00јануари 27th, 2021|Kолони|0 Comments
Go to Top