Monthly Archives: декември 2020

Звездана Ковач: Да се поттикнуваме, а не да си ставаме сопки

Би сакале да слушнеме – погрешивме, но тоа да не биде иронично. Да отвориме дијалог, но не да го фингираме. Да бидеме единствени по вредностите, но ставовите често да ни се разликуваат. Тоа го посакуваме за новата 2021 година, но најпрвин, секако, добро здравје и живот без какви било маски.

2020-12-29T19:06:06+00:00декември 29th, 2020|Kолони|0 Comments

Амарилдо Гутиќ: Набавките јавни, договорите тајни

Политичките „елити“ и нивните омилени фирми се взаемни финансиери, благодарение на сеприсутната корупција во јавните набавки. Тоа што годишно во овој систем од три милијарди марки, третина е нетранспарентно потрошена, за „поткованото“ правосудство не е проблем на кој треба да се посвети. Видеото е истражувачка приказна за малверзациите со јавните

2020-12-08T23:08:33+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Милена Бешиќ: Модели и степен на дискриминација во Црна Гора

За десет години во Црна Гора има незначителна промена кога е во прашање степенот на дискриминација во општеството. Третина од црногорските граѓани не сака да живее во иста држава со ЛГБТ лица, додека речиси 43 отсто сметаат дека тие лица не треба да имаат исти права како и сите останати

2020-12-09T15:43:51+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Садници за Денот на младите и на слободата

Осми декември во Албанија се слави како ден на младите и на слободата, затоа што на тој ден во 1990 година почнаа студентските протести против диктатурата. По тој повод, Ерјон Велиај, градоначалникот на Тирана, со поддршка од младите, засади садници дрвја како потсетување на овој значаен датум. https://www.youtube.com/watch?v=BoywnKO0bgo

2020-12-08T23:06:58+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Женски центар Ужице: Претприемачките од маалото

Женскиот центар Ужице е здружение кое основа социјално претпријатие за рециклажа на текстил и кое систематски се бори за подобрување на положбата на жените во општеството, особено на жените жртви на насилство. Видеото е создадено во рамките на проектот „Поттикнување на развојот на социјалната и солидарната економија“ што го спроведува

2020-12-08T23:06:20+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Kампањата #KaжиНе

Дури 45% од испитаните жени и девојчиња во Северна Македонија доживеале некаква форма на насилство. Насилството врз жени и девојчиња води кон скршени животи! Затоа, сите да реагираме, да пријавиме, да менуваме! #KaжиНе и биди дел од кампањата 16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња. Видео изработено од

2020-12-08T23:05:54+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Лутфи Дервиши, Тирана: Лов на ситни риби

Ќе дојде ден во Албанија кога високите функционери вклучени во корупциски скандали ќе бидат подложени на истрага, ќе им биде судено и ќе бидат осудени. Но, тој ден нема да дојде во блиска иднина, сѐ додека во мрежата на правдата се ловат само ситни риби. Лутфи Дервиши   На 125-те страници

2020-12-09T15:22:00+00:00декември 8th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Бранко Чечен, Белград: Мерка на kорупцијата

Кога една држава фолира борба против корупцијата, тој вирус има незгодна особина да се развива брзо и погубно по пациентот. Бранко Чечен „Аферата Крушик“ минатата година одекна низ целиот региот. Чесниот свиркач им откри на новинарите корупција од огромни размери, која преку сега покојниот Бранко Стефановиќ, татко на тогашниот министер

2020-12-08T22:35:49+00:00декември 8th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Стево Мук, Подгорица: Братот е еден, милионите седум

Ефикасна борба против корупција во општеството не беше возможна без политички промени, но сѐ уште не знаеме дали политичката промена навистина е и доволна за големи антикорупциски дела. Стево Мук Кога ќе кажеш „корупција“, на луѓето во Црна Гора им паѓаат на памет бројни големи случаи. Меѓу нив, по нејзината

2020-12-08T22:35:17+00:00декември 8th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Елдин Кариќ, Сараево: Речник на изгубената година

Кога ќе погледнеме наназад, малку нешта вредат да им се даде мемориски простор во изминативе триста и нешто дена. Главно, лошото се менуваше на полошо. Бидејќи во секое зло има зрнце добро, да се обидеме да бидеме попаметни и да научиме нешто. За почеток, да ги запаметиме петте поими што

2020-12-08T22:34:48+00:00декември 8th, 2020|хроника на околината|0 Comments
Go to Top