Monthly Archives: јуни 2022

Рифат Шкријељ: Поврзување на академските заедници на Западен Балкан

https://www.youtube.com/watch?v=g4MroP-gAKU

2022-06-21T20:03:13+00:00јуни 21st, 2022|video mk|0 Comments

Јелица Миниќ, Белград: Отворен Балкан, што е тоа?

Отворен Балкан како помал, пооперативен формат на соработка меѓу земји кои немаат отворени билатерални проблеми, успеа да направи неколку важни пробиви во пакетот „четири слободи“.  Јелица Миниќ Во Охрид на 7 јуни 2022 година се одржа четвртиот самит на лидерите на иницијативата „Отворен Балкан“, која уште од самиот почеток предизвикува

2022-06-21T20:39:13+00:00јуни 21st, 2022|хроника на околината|0 Comments

Златко Вујовиќ, Подгорица: Иницијатива на евроскептици

Сите наши западни партнери го гледаат како приоритет членството на Црна Гора во ЕУ. Меѓутоа, ако владата не ги исполни тие обврски до крајот на овој, односно наредниот месец (јули), загрозена е шансата за добивање на конечни одредници. И еве нè, наместо во ЕУ, назад на Балкан, па макар бил

2022-06-21T19:58:38+00:00јуни 21st, 2022|хроника на околината|0 Comments

Сефер Селими, Скопје: Трите главни фактори на страв во врска со Отворен Балкан

Се создава впечаток дека Отворен Балкан ќе служи како гето на ЕУ, кое секогаш ќе чека пред вратата на Унијата, но никогаш нема да биде целосно интегрирано во неа. Сефер Селими Кога премиерите Заев, Рама и Вучиќ ја најавија иницијативата денеска позната како Отворен Балкан, многу дилеми, нејаснотии и речиси

2022-06-21T19:57:20+00:00јуни 21st, 2022|хроника на околината|0 Comments

Милош Шолаја, Бања Лука: Балкански предизвик или илузија?

Дали европската практика на „четири слободи“ ќе покаже прогресивна моќ во Регионот? Дали болката од породувањето ќе ги освести и недоверливите да „скокнат во возот“? Милош Шолаја Ретки се регионите во светот во кои државите толку добро се разбираат, а остануваат оддалечени една од друга, како што е на Балканот.

2022-06-21T19:56:41+00:00јуни 21st, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top