Monthly Archives: јули 2022

Бориша Мисирача: Најголема неизвесност во секторот за нафта и за гас

https://www.youtube.com/watch?v=44tLZSlIccs

2022-07-19T20:40:44+00:00јули 19th, 2022|video mk|0 Comments

Граѓаните на Србија за економските последици од војната во Украина

https://www.youtube.com/watch?v=g-UNeUwM7ks

2022-07-19T20:39:19+00:00јули 19th, 2022|video mk|0 Comments

Први 10 години од преговорите: јубилеј за прослава или за загриженост?

https://www.youtube.com/watch?v=yp6-avASJtg

2022-07-19T20:38:50+00:00јули 19th, 2022|video mk|0 Comments

Александар Милошевиќ, Белград: Доаѓа зима, скапа и студена

Србија денеска нема ниту доволно струја, ниту доволно јаглен, и таква ја дочекува зимата во време на најголемата енергетска криза во Европа. Александар Милошевиќ Во моментот кога се создаваат овие редови, на 12 јули во 23.08 часот навечер, цената на струјата на спот пазарот во Србија изнесува 405 евра по

2022-07-19T20:35:07+00:00јули 19th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Газменд Берлајоли, Приштина: Живеење со предизвиците на непозната иднина

Стапката на инфлација во Косово бележи нагло зголемување до 12,5%, со што инфлацијата е главна и најзборувана грижа во општеството. Газменд Берлајоли Бруталната руска агресија против Украина вклучи голем аларм за безбедноста на светот, за економијата и меѓународната трговија, како и за глобалната енергетска архитектура. Покрај тоа, оваа војна го

2022-07-19T20:34:40+00:00јули 19th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Зеф Пречи, Тирана: Каква зима нè чека?

Разни наши и странски експерти укажуваат дека, во денешни услови, ефектите од кризата можат да се намалат само доколку владините фискални политики го промовираат домашното производство и истовремено финансиски ги поддржат општествените класи и групи кои имаат потреба од тоа. Зеф Пречи Од низа објективни и субјективни причини, движењата во

2022-07-19T20:34:02+00:00јули 19th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Мирче Јовановски, Скопје: Премногу проблеми за кревката македонска економија

Причини има многу: порастот на цените, неизвесноста околу снабдувањето со електрична енергија и природен гас, животниот стандард, (пре)задолженоста на државата, здравствената криза...  Мирче Јовановски Од помислата што не очекува претстојната зима, уште сега во екот на летото, многумина „ги лазат морници“. Причини за тоа има многу: порастот на цените, неизвесноста

2022-07-19T20:32:55+00:00јули 19th, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top