Monthly Archives: октомври 2021

Поддршка на претприемачите во Црна Гора

Администрацијата на главниот град на Црна Гора, преку конкурси за неповратна поддршка, им помогна на претприемачите да развијат нови бизнис идеи или да ги подобрат постоечките, сѐ со цел да се зачува и оживее Стара Варош, историското јадро на Подгорица. https://www.youtube.com/watch?v=i9AUnMcbbXQ

2021-10-26T21:24:06+00:00октомври 26th, 2021|video mk|0 Comments

За фудбалот и ќебапите

Тарик Хоџиќ, поранешен фудбалер на „Галатасарај“, е сопственик на една од најуспешните и најпопуларни ќебапчилници во Сараево, која го носи името на овој познат клуб од Турција. https://www.youtube.com/watch?v=5LZOglIhY5g

2021-10-26T21:23:41+00:00октомври 26th, 2021|video mk|0 Comments

Напредокот е невозможен без дигитализација

Мила Царовска, министерка за образование на Северна Македонија, зборува за потребата од воведување дигитални процеси во образованието со цел да се постигне економски развој во регионот. https://www.youtube.com/watch?v=XqbiagEszYU

2021-10-26T21:23:08+00:00октомври 26th, 2021|video mk|0 Comments

Инклузивен пристап во соработката со младите

Блин Ахмети е 19-годишник од Косово кој првпат гласаше на локалните избори на 17 октомври. Тој се надева дека новоизбраниот градоначалник повеќе ќе соработува со младите во однос на развојот и подобрувањето на инфраструктурата во Приштина. https://www.youtube.com/watch?v=DZhJ24g3_Kk

2021-10-26T21:22:44+00:00октомври 26th, 2021|video mk|0 Comments

Проблеми со мини хидроцентралите во Албанија

Видео за последиците од изградбата на мини хидроцентрали во Националниот парк „Лура“. https://www.youtube.com/watch?v=OIp6HpWgELQ

2021-10-26T21:21:18+00:00октомври 26th, 2021|video mk|0 Comments

Софија Дацева, Скопје: Приказната за сладолед од вино

Како уникатната идеја на млада дама од Северна Македонија се покажала како полн погодок.  Софија Дацева  Јас сум 27-годишна жена-претприемач и основач на три компании, две во Северна Македонија и една во Обединетото Кралство. Моите компании се специјализирани за развој на иновативни технолошки процеси во индустријата за храна и пијалоци,

2021-10-26T21:20:44+00:00октомври 26th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Марина Туцовиќ, Ужице: Од страв, преку идеја и упорност до успех

Да се соочите со губење на работата е многу тешко и стресно, особено кога живеете во средина каде што има мали шанси да најдете нова работа. Тогаш се развиваат најголемите стравови од егзистенцијална природа и најчестото прашање што си го поставувате е - што понатаму?  Марина Туцовиќ На почетокот на

2021-10-26T21:20:24+00:00октомври 26th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Радомир Петриќ, Бар: „Баранките“ ги маѓепсаа арапските шеици

Во работилницата на семејството Боковац во Бар се создаваат дрвени бродови кои предизвикуваат восхит кај наутичарите широм светот.  Радомир Петриќ - Тоа не е само работа, туку и љубов. Всадено е тоа во мене од мали нозе, не би можел да работам други работи. Вака Ненад Боковац (53) од Бар

2021-10-26T21:20:03+00:00октомври 26th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Шпетим Луку, Тирана: „Лудиот“ Албанец кој ја изгради најголемата агро фарма во регионот

„Најголемиот ризик за повеќето од нас не е тоа што целта ни е превисока и не можеме да ја постигнеме, туку тоа што е многу ниска и лесно ја постигнуваме“  Шпетим Луку Албанската економија го вбројува земјоделството меѓу приоритетните сектори. Многу се разговара за начинот на неговиот развој, за достигнување

2021-10-26T21:19:25+00:00октомври 26th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top