Monthly Archives: март 2022

Трагедијата е иста, само жртвите се други

Амир Сужањ, уредник во Јавниот сервис на Босна и Херцеговина, зборува за тоа како граѓаните на Босна и Херцеговина ја доживуваат војната во Украина. https://www.youtube.com/watch?v=dRewT2BZCew

2022-03-29T21:13:17+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

Војна и лажни вести

Од почетокот на агресијата врз Украина, на социјалните мрежи паралелно се води војна на лажни вести и фотографии. Ова е темата што ја обработија на „ТВ Клан Косово“. https://www.youtube.com/watch?v=THmB5qaNSUo

2022-03-29T21:12:54+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

„Вратете ни ги соништата“

Со антивоената песна „Вратете ни ги соништата“, подгорички „Вијести“ започнаа хуманитарна акција за децата на Украина. https://www.youtube.com/watch?v=9izfpUC4Mvc

2022-03-29T21:12:32+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

Штитениците во воспитно-поправните домови без задолжително образование

И покрај изградбата на нов објект со пристап до спортски терени, фискултурна сала и уреден двор, штитениците во Волковија, во Северна Македонија, сè уште се лишени од основно образование. https://www.youtube.com/watch?v=fseg9V2BToY

2022-03-29T21:12:11+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

Лекции за таблоидите преку анализа на делото на Нушиќ

Видео на „Новисадската новинарска школа“ за тоа како да разговарате со студентите за таблоидните медиуми преку анализа на делото на Нушиќ „Госпоѓа министерка“. https://www.youtube.com/watch?v=1QzFZFP85yw

2022-03-29T21:11:49+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

Ден без автомобил

Граѓаните на Тирана го одбележаа 22 март, денот без употреба на автомобили, со што ја поддржаа иницијативата „АлбГов“ за намалување на емисијата на штетни гасови. https://youtu.be/dnCvJQ4tVRg

2022-03-29T21:11:28+00:00март 29th, 2022|video mk|0 Comments

Борјан Јовановски, Скопје: Путин како Карло Велики

Конфузијата на ЕУ во однос на регионот, слободниот пад на најзиниот кредибилитет е соврешена хиперсонична ракета која Европа му ја дава гратис на Путин. Борјан Јовановски Војната во Украина на Балканот се следи како фудбалски натпревар. На едната трибина се оние кои го подржуваат Путин на другата оние кои се

2022-03-29T21:11:04+00:00март 29th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Среќко Ѓукиќ, Белград: Рускиот балкански фронт мора да се затвори

Западен Балкан е недовршен регион на мирот и интеграциите во Европа, пред новите искушенија на руското воено цунами. Д-р Среќко Ѓукиќ Агресијата на Русија врз Украина, една од петте најодговорни членки на светската заедница, е извршена поради достигнување на сопствените цели на евро-атлантскиот простор. Суштинските последици од таа војна се

2022-03-29T21:10:36+00:00март 29th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Далиборка Уљаревиќ & Милица Зиндовиќ, Подгорица: Запечатена штета

Одредени клучни носители на одлуки во Црна Гора покажуваат дека останале во провинциските рамки на размислување и на водење политика, преценувајќи ја својата улога, а потценувајќи ги фундаменталните принципи.  Милица Зиндовиќ & Далиборка Уљаревиќ  Агресијата на Русија врз Украина го промени крвотокот на меѓународните односи. Меѓутоа, се добива впечаток дека

2022-03-29T21:10:04+00:00март 29th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Сокол Дервишај, Тирана: Украина како опомена

Оваа војна има висок потенцијал да влијае врз иднината на Западен Балкан, како економски, така и политички. Земјите се поделени околу осудата на Русија и приклучувањето кон меѓународните санкции. Овие разлики, доколку не се менаџираат, ќе влијаат на сегашниот статус на односите и ќе го попречат напредокот постигнат досега. Сокол

2022-03-29T21:09:40+00:00март 29th, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top