Monthly Archives: ноември 2020

Сигурна куќа Сараево

Мубера Хоџиќ-Лемеш е управителка на Сигурна куќа во Сараево. Го обедини системот за заштита на жените жртви на насилство во рамките на активностите на Фондацијата за локална демократија и Сигурната куќа во Сараево. Таа го иницираше и формирањето на Фондот „Заедно сме сигурни“, како модел за оснажнување и поддршка на

2020-11-25T00:09:45+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Славење на женската сексуалност

Проектот на невладината организација Медуза „Секс-позитивни“ има за цел да ја демистифицира и да ја слави женската сексуалност, а еден од начините тоа да се постигне е преку отворен дијалог за нашите сексуални практики. Ако се земе само јавниот наратив кој се гради врз основа на машкиот поглед, не може

2020-11-25T00:09:23+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Почитувајте ги женските права

Деловните жени во Албанија упатија апел за почитување на женските права во различните аспекти од животот. Во видеото зборуваат Албана Муцај, Антонела Хако, Валбона Беголи, Ирена Тоци, Антонета Ндрека и Алида Конди, успешни деловни жени и членки на одборот на Женската економска комора на Албанија. https://www.youtube.com/watch?v=k1f4KPn3-gc

2020-11-25T00:09:04+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Положбата на Ромките на Косово

Газменд Салијевиќ работи во Европското движење за малцински прашања на Косово. Исто така, ангажиран е и во невладина организација која се занимава со правата на Ромите, вклучувајќи ги и женските права. Во видео клипот зборува за положбата на Ромките на Косово и за почитувањето на нивните права. https://www.youtube.com/watch?v=dr6sJ-UQ9rs

2020-11-25T00:08:34+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Бајкери со добра волја

Вљубениците во моторцикли, Драшко и Моника Бошковиќ, и Дамир Бучан, минатата година основаа хуманитарна организација која им помага на луѓето во неволја, особено на децата. Им се приклучија и пријатели, моторџии и многу други волонтери. Ова е приказна за нивната хуманост и за плановите кои се сѐ побројни. https://www.youtube.com/watch?v=JXmeSr4Dp2c  

2020-11-25T00:08:08+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Важноста на локалниот активизам

Колку е важен активизмот во локалната заедница и дали граѓаните можат навистина да бидат носители на позитивни промени. Разговаравме со Милица Батричевиќ, а ова е нејзината приказна за активизмот.     https://www.youtube.com/watch?v=ehdUNCK2dg0

2020-11-25T00:21:23+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Статистика на нашиот молк

Ги молам статистичарите да Нѐ пребројат. Колкумина сме молчеле сите овие го години и со тоа сме го охрабриле Него да гледа сојузници во Нас, а воедно ја деморализирало и Неа да повика помош. Е таа статистика ме интересира. Пишува: Зоран Кесиќ Лесно би било да се пронајде податок за

2020-12-09T15:30:08+00:00ноември 24th, 2020|Kолони|0 Comments

Невидлива пандемија

Додека обвинителството и полицијата во Црна Гора со дотогаш невидена ефикасност ги процесуираа граѓаните кои ги кршеа мерките против пандемијата, одговорот на насилство во семејството не беше ни приближно толку ажурен. Пишува: Маја Раичевиќ Веќе во април годинава, еден месец од почетокот на примената на мерки против пандемијата во Црна

2020-11-24T22:34:52+00:00ноември 24th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Најгласни оние што го оправдуваат насилството

И самата закана е насилство, и така мора да биде третирана. Освен тоа, неопходно е да се развие свест во општеството дека насилството е неприфатливо, вклучувајќи и обврска на граѓаните да го пријават. Со децата треба да се работи уште од основно училиште на оваа тема, особено со момчињата на

2020-11-24T22:34:05+00:00ноември 24th, 2020|хроника на околината|0 Comments

За жените само жени

Пред две години, Пјетер Ндрецај ги уби сопругата Валбона и нивната деветгодишна ќерка Клара. Долг период претходно бил насилен кон нив, и на крајот ги убил. Основниот суд во Ѓаковица, по повторното судење на овој случај, го осуди обвинетиот на казна затвор од само 24 години и шест месеци. Сега,

2020-11-24T22:33:31+00:00ноември 24th, 2020|хроника на околината|0 Comments
Go to Top