Monthly Archives: септември 2022

Жртвите на семејно и родово засновано насилство чекаат институционална заштита

https://www.youtube.com/watch?v=0ZMhfzjc5_o

2022-09-27T20:30:02+00:00септември 27th, 2022|video mk|0 Comments

Вахидин Џалтур: Борбата против сајбер нападите е тешка, стручните кадри ја напуштаат БиХ

https://www.youtube.com/watch?v=0RdlMdPwVh4

2022-09-27T20:28:55+00:00септември 27th, 2022|video mk|0 Comments

Владимир Радуновиќ, Белград: Сајбер безбедност и дигитализирано општество – двете страни на паричката

Стана јасно: во сајбер просторот веќе не сме (само) мета – ние сме оружје за напад врз други. Владимир Радуновиќ Кон крајот на јуни 2017 година, неколку големи компании – Маерск, ДХЛ, Монделез и други – речиси престанаа да постојат по упадот на вирус познат како „notPetya“. Изворот на „дигиталната

2022-09-27T20:24:13+00:00септември 27th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Љубица Пендароска, Скопје: Дали нешто научивме и кој е одговорен?

Хакерски напади се случуваат насекаде, без оглед на софистицираноста на заштитниот систем. Во сајбер светот не постои совршена заштита, ниту совршено злосторство! Љубица Пендароска На почетокот, коректно е да се констатира: криминалниот ум на хакерите е речиси секогаш чекор пред „институционалниот ум“. Низ глобалните очила, хакерски напади се случуваат насекаде,

2022-09-27T20:23:51+00:00септември 27th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Саша Шќекиќ, Подгорица: Wake-up call за сајбер безбедноста

Оваа година јасно ни стави до знаење дека е неопходен сеопфатен, стратешки и практичен пристап за одбрана на клучната инфраструктура. Саша Шќекиќ Обемот на сајбер нападот кој неодамна „собори“ поголем дел од службите на јавната администрација во Црна Гора е таков што Владата мораше да побара помош од партнерите -

2022-09-27T20:23:28+00:00септември 27th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Анила Хоџа, Тирана: Ранливи пред сајбер нападите

Како земја членка на НАТО, Албанија беше вклучена во изготвувањето на националните политики за сајбер одбрана, меѓу кои и Националната стратегија 2020-2025 година.  Анила Хоџа Пред 6 години, на Самитот во Варшава, шефовите на држави на НАТО го дефинираа сајбер просторот како оперативна димензија на НАТО, слично како и копното,

2022-09-27T20:23:03+00:00септември 27th, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top