Monthly Archives: октомври 2023

Зоран Барош, селектор на Меѓународниот театарски фестивал „Златна вила“, Приједор

https://www.youtube.com/watch?v=DuigkiqN5KM

2023-10-31T19:03:39+00:00октомври 31st, 2023|video mk|0 Comments

Ебру Оздемир, фондација Лимак: „Не треба да се плашите да станете инженер“

https://www.youtube.com/watch?v=8R6fQAZSYx4

2023-10-31T19:01:54+00:00октомври 31st, 2023|video mk|0 Comments

Александра Томаниќ, Белград: Од регионална соработка до регионална солидарност

Регионалната соработка треба да ги вклучи граѓаните, треба да им се обрати на граѓаните и тие да бидат ставени во центарот. Александра Томаниќ Европскиот фонд за Балканот годинава полни 15 години и ги преживеа сите турбулентни времиња на регионалната соработка. Благодарение на неговите основачи и финансиери кои останаа посветени од

2023-10-31T18:59:09+00:00октомври 31st, 2023|хроника на околината|0 Comments

Андријана Радовиќ, Подгорица: Искрено и без криење

До квалитетно, функционално и одржливо поврзување во регионот може да се дојде само ако поголемите играчи на Балканот ја увидат неопходноста за рамноправен третман на сите. Адријана Радовиќ Светот се менува пред наши очи. Доколку на тоа не го прилагодуваме и нашето разбирање – ете проблем. Треба и уште еднаш

2023-10-31T18:57:10+00:00октомври 31st, 2023|хроника на околината|0 Comments

Борјан Јовановски, Скопје: Затворениот Ум на Отворениот Балкан

Отворен Балкан звучи добро. Но тој е се само не Отворен. Тој Балкан се уште живее ограден со ментален ѕид. Борјан Јовановски Самата иницијатива за Отворениот Балкан како автохтона звучи добро. Да се работи на развој на регионална соработка како потреба на самите земји од регионот а не како геополитички

2023-10-31T18:54:11+00:00октомври 31st, 2023|хроника на околината|0 Comments

Газменд Берлајоли, Приштина: Потреба од прогресивна визија за демократијата во Западен Балкан

Овој предизвикувачки период за демократијата во Западен Балкан бара исклучително лидерство со визија што гледа прогресивни решенија.  Газменд Берлајоли Во динамичниот контекст на Западен Балкан кој постојано се развива, предизвиците со кои се соочуваат нашите демократии денеска се навистина уникатни. Од наследството на историските конфликти, до сложеноста на градењето на

2023-10-31T18:52:25+00:00октомври 31st, 2023|хроника на околината|0 Comments
Go to Top