Monthly Archives: октомври 2022

Душко Рељиќ: Рефлексии околу штотуки основаната Европска политичка заедница

https://www.youtube.com/watch?v=Iw3YKEEtroQ

2022-10-25T19:49:53+00:00октомври 25th, 2022|video mk|0 Comments

Проф. д-р Лејла Рамиќ-Месиховиќ: Собирот во Прага го зацврсти стремежот на БиХ кон ЕУ

https://www.youtube.com/watch?v=iRbKlPxYzzs

2022-10-25T19:49:28+00:00октомври 25th, 2022|video mk|0 Comments

Претседателката на Европската комисија, Урсула Вон дер Лејен: „Без вклучување на Балканот во нашето семејство, Европската Унија не е целосна.“

https://www.youtube.com/watch?v=eo0bki5dSEw

2022-10-25T19:49:04+00:00октомври 25th, 2022|video mk|0 Comments

Развој на прекуграничната мрежа на креативната индустрија CREATIVE@CBC

https://www.youtube.com/watch?v=AaIMTHu8BkE

2022-10-25T19:48:41+00:00октомври 25th, 2022|video mk|0 Comments

Противење на граѓаните околу изградбата на хидроелектраната Скавица

https://youtu.be/fr3NXEBh8Rk

2022-10-25T19:47:52+00:00октомври 25th, 2022|video mk|0 Comments

Душко Лопандиќ, Белград: Нови видови паневропска соработка

„Самитот на Европа“ има за цел да воспостави нов облик на европска институционална архитектура, кој би претставувал најширок круг во серијата институционални кругови чие интеграциско јадро го сочинува Европската унија. Душко Лопандиќ Самитот „Европа“ со 44 шефови на државите или на владите на европските земји, одржан во Прага, не донесе,

2022-10-25T19:46:29+00:00октомври 25th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Нада Богетиќ, Подгорица: Под радарот

Клучното прашање е дали ЕПЗ е, всушност, надворешниот слој во Макроновата, и општо земено, во француската долгогодишна визија за повеќеслојна Европа или Европа на концентрични кругови, наменет за државите за кои францускиот претседател смета дека треба да бидат оддалечени од јадрото на одлучување. Нада Богетиќ Половина година откако францускиот претседател

2022-10-25T19:45:54+00:00октомври 25th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Луфти Дервиши, Тирана: ЕПС – сопирачка на патот кон ЕУ?

Уште еден клуб не е лоша идеја самата по себе, но клуб без јасни цели ризикува да троши време во разговори за важни прашања, но без решенија и резултати. Луфти Дервиши Албанија штотуку ги отвори преговорите со Европската унија. Долгото чекање го намали ентузијазмот на раководството на Тирана околу изгледите

2022-10-25T19:45:31+00:00октомври 25th, 2022|хроника на околината|0 Comments

Андреја Стојковски, Скопје: Двете брзини на Европската Унија

Организацијата ги става на иста маса Косово и неговите пет непризнавачи од ЕУ; му дава место и глас на турскиот Ердоган додека агресивно гледа кон својот сосед Грција; и ја внесува единствената земја која досега ја напуштила ЕУ, Обединетото Кралство. Андреја Стојковски Идејата, помпезно објавена од францускиот претседател Макрон, за

2022-10-25T19:45:06+00:00октомври 25th, 2022|хроника на околината|0 Comments
Go to Top