Monthly Archives: април 2023

Европска спогодба за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина

https://www.youtube.com/watch?v=hqOBoM6OT-Y

2023-04-18T18:42:36+00:00април 18th, 2023|video mk|0 Comments

Ил Булешкај: Минатата година рекорден број предмети упатени кон Обвинителството

https://www.youtube.com/watch?v=FFF8sA-GlO4

2023-04-18T18:41:45+00:00април 18th, 2023|video mk|0 Comments

Центар за демократска транзиција: Како се манифестираат странските влијанија врз Црна Гора и регионот?

https://www.youtube.com/watch?v=eg5xUTgwi-A

2023-04-18T18:40:21+00:00април 18th, 2023|video mk|0 Comments

Заедничко движење му предаде на Собранието 21 илјада потписи за „ограничен минимум заработка“

https://www.youtube.com/watch?v=memi4-2UoRI

2023-04-18T18:39:41+00:00април 18th, 2023|video mk|0 Comments

Асим Мујкиќ, Сараево: Владеење на етнополитиката

Политичката артикулација на етнонационалистичкото владеење е етнополитика со цела шума свои „соодноси“, „квоти“, „реципроцитети“, која ја прави оваа држава „делумно слободна делумна земја на делумна демократија“. Асим Мујкиќ Кога ќе прочитаме дека БиХ според параметрите на состојбата на демократијата е оквалификувана како „делумно слободна земја“, и тоа денеска, по повеќе

2023-04-18T18:38:41+00:00април 18th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Срѓан Периќ, Подгорица: Клацкалка наместо крстопат

Не бевме подготвени за голем чекор – направен е најмалиот возможен. Срѓан Периќ Долготрајната власт роди состојба на духот во која тешко разликуваме што ни користи, а што ни штети. Она што би требало да ја зајакнува демократијата е ослабено или искривено, до непрепознатливост. Интелектуалците, активистите, медиумите... сето она што

2023-04-18T18:37:48+00:00април 18th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Бојана Селаковиќ, Белград: Тренд на симулирање демократија

Се добива впечаток дека власта, со стеснувањето на просторот за граѓанско дејствување, се обидува да го хомогенизира јавното мислење околу високите надворешнополитички приоритети, наместо да води суштинска и широка дебата во врска со нив. Бојана Селаковиќ Глобалните и регионалните пореметувања кои ја одбележаа изминатата година јасно ги покажаа слабостите на

2023-04-18T18:37:21+00:00април 18th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Елвин Луку, Тирана: Кревка демократија во Албанија

Извештајот на Фридом Хаус „Нации во транзит“ за 2022 година ја класифицира Албанија како „хибриден режим“, додека земјата не достигнува повеќе од 45,8 отсто од вкупниот систем на бодување за столбовите на демократијата. Елвин Луку Албанија важи за хибридна демократија, а показателите за тоа, особено во однос на слободата на

2023-04-18T18:36:49+00:00април 18th, 2023|хроника на околината|0 Comments
Go to Top