Monthly Archives: јуни 2023

Адмир Сарајлиќ: Вештачката интелигенција најмногу ги загрозува нејзините креатори

https://www.youtube.com/watch?v=HTTMQGjSR6o

2023-06-30T18:13:03+00:00јуни 30th, 2023|video mk|0 Comments

Бојана Ковач, Белград: Четботови, се гледаме на суд, или не?

ChatGPT не е создаден за правни цели и, оттука, можеби не е најдобриот студент по право за да се вработи како практикант во адвокатска канцеларија. Бојана Ковач Откако четбот со вештачка интелигенција, ChatGPT, се појави за прв пат во судски случај (во граѓанска парница во Колумбија во февруари 2023 година),

2023-06-30T18:00:11+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Линда Балета, Приштина: Свет управуван од алгоритми – од Ада Лавлејс до Мира Мурати

Во 2023 година, Мира Мурати од OpenAI го освои светот со фасцинантниот ChatGPT и ништо повеќе не е исто Линда Балета Подемот на технологијата за вештачка интелигенција (ВИ) предизвика и загриженост, почнувајќи од загриженост за приватноста до зависност од безбедноста, автоматизација на работните места, дезинформации и манипулации, дури и етички

2023-06-30T17:58:01+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Никола Булатовиќ, Подгорица: Од апокалиптични предвидувања до спасување на светот

Aко сакаме да му дадеме полн залет на развојот на вештачката интелигенција, неопходно е да создадеме систематска стратегија на државно ниво. Никола Булатовиќ Ерата на вештачката интелигенција (ВИ) пристигна и стана една од незаобиколните теми во нашето секојдневно дејствување, со погледи кои се протегаат од апокалиптични предвидувања до спасување на

2023-06-30T17:55:30+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Владимир Радевски, Skopje: Што тоа ги збунува нашите мисли?

Нашиот нов онлајн пријател ни е пристапен за комуникација, но тој не е наш, не е ни јавен. Проф. Др Владимир Радевски Од скоро имаме сосема нов соговорник, прилично поразличен од досегашните – конечно соговорник, а не само препорачувач на акции. Дали поради квалитетот (на прв поглед) на содржините со

2023-06-30T19:25:49+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments
Go to Top