Yearly Archives: 2021

Состанок на белградските граѓански организации за климатските промени

Европското движење во Србија организираше онлајн средба со локални граѓански организации и активисти на тема борбата против климатските промени. Во оваа прилика се разговараше за недостатокот на професионални и финансиски капацитети во спроведувањето на акции за заштита на животната средина. https://youtu.be/TOY8oZkKZ6o

2021-12-01T20:42:24+00:00ноември 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Кој тебе со камен, ти него со поголем

Темата што ја истражува ЦДТ Подгорица (Центар за демократска транзиција) е политичкиот и идеолошки натпревар кој од парламентот, советничките сали и сферата на онлајн пречкање се префрли на полето на напади врз имотот на политичките противници и неистомисленици. https://www.youtube.com/watch?v=dLTIhQT7frs  

2021-11-23T22:30:22+00:00ноември 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Гласачки ливчиња со Брајово писмо

Благодарение на гласачките ливчиња со Брајово писмо конципирани од ДИК за изборите во Косово, граѓаните со оштетен вид можат да гласаат лично и без помош. https://www.youtube.com/watch?v=eNVOgEUeknc

2021-11-23T22:29:58+00:00ноември 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Средба за интеграцијата на Северна Македонија во ЕУ

Видео на „Македонска информативна агенција“ за средбата на австрискиот федерален министер за меѓународни и европски прашања, Мајкл Линхарт, и министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи. https://www.youtube.com/watch?v=etXjFbKJf0Y

2021-11-23T22:29:29+00:00ноември 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Живот под маски

Четиринаесетгодишната Ема Тузлиќ од Сараево своето искуство од животот под маски за време на пандемијата го претвори во уметнички краток филм и за него доби и награда. https://www.youtube.com/watch?v=TFtNZdf5kd8  

2021-11-23T22:28:34+00:00ноември 23rd, 2021|video mk|0 Comments

Александра Томаниќ, Белград: Проширување 2021 – заробени држави, заробена Комисија

Кога станува збор за проширувањето на ЕУ, граѓаните на Западен Балкан, но и многу граѓани на ЕУ, очекуваат од институциите од ЕУ и од државите членки да прекинат со лицемерието и да се однесуваат во согласност со своите прокламирани вредности и геополитички цели.  Александра Томаниќ Европската комисија уште во 2018

2021-11-23T22:28:13+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Астрит Истрефи, Приштина: Важноста на преговарачките процеси за стабилноста во регионот

Примерите низ регионот покажуваат дека постигнувањето договор не е крај, туку почеток на фундаментален процес. Астрит Истрефи Постојат бројни формални и неформални процеси на преговори/дијалог што се одвиваат меѓу различните актери во и помеѓу земјите од Западен Балкан (ЗБ). Меѓу оние кои се во тек или се неодамна завршени се

2021-11-23T22:27:49+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Борјан Јовановски, Скопје: Во челуста на ЕУ

Заев заминува и со овој потег ја прави последната очајна маневра во обид да го привлече вниманието на ЕУ и да ја потсети дека доколку Европскиот Совет во декември повторно не успее да и го испорача ветениот старт за преговори со него од македонскиот хоризонт можно е во неповрат да

2021-11-23T22:26:58+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Брано Мандиќ, Подгорица: Операција Маврициус

Ситуацијата за Ѓукановиќ станува логички неодржлива. Ако продолжи вака, единствена шанса му е да одлета некаде далеку... Брано Мандиќ Сѐ ми е јасно, но како на Мило Ѓукановиќ по триесет години му поаѓа од рака да му веруваат на збор, е тоа не можам да го сфатам. Пред половина година

2021-11-23T22:25:36+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top