Kолони

Воја Жанетиќ: Што е сега опкружување?

...наместо честитка за 15 години од основањето на ЕФБ и наместо благодарност за 11 години соработка на ЕФБ со проектот Опкружување... Воја Жанетиќ Убави беа оние времиња кога можевме смислено да ги користиме тие скапоцени и вредни поими како „опкружување“, „регион“ или „соседни земји“, а да реферираме на нешто што

2023-10-31T18:15:34+00:00октомври 31st, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: За С3 во ЕУ и на ЗБ

На кој начин, воопшто, ние во ова опкружување ги напуштаме нашите досегашни специјализации – за производство на работна сила што си заминува, на судири што не престануваат и на економско заостанување зад ЕУ што не запира. Воја Жанетиќ Една приказна, за почеток. Мој пријател еднаш патувал со автомобил низ некоја

2023-10-17T13:45:04+00:00октомври 17th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Дедо Мраз и гласање со нозе

Европските интеграции сè повеќе претставуваат омасовен индивидуализиран процес на „гласање со нозе“ – преселба на младите луѓе од опкружувањето во оние земји од Европа и светот кои имаат недостиг од работна сила и вишок пари. Воја Жанетиќ За секој родител е тежок, а истовремено и радосен, моментот кога неговото дете

2023-10-10T16:46:58+00:00октомври 10th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Метално, а ментално

Ако некој успее да осмисли Вештачка Емпатија и Вештачка Мудрост (ВЕ и ВМ) како неопходни софтверски додатоци на Вештачката Интелигенција, овој свет има шанси да биде почувствителен одошто е. Воја Жанетиќ Насмевнете се, денеска зборуваме за Вештачката Интелигенција. На љубителите на квалитетен хумор не би требало да им побегнала „Политичката

2023-06-30T17:46:24+00:00јуни 30th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Сечии европски вредности

Ако ја изгугламе фразата која сме ја слушнале барем сто пати – ќе добиеме јасен и прецизен список кои се тие вредности. Но со тоа не значи дека сме кажале и чии се тие вредности... Воја Жанетиќ Вака, на самиот почеток: „Унијата се темели на вредностите почитување на човековото достоинство,

2023-06-14T18:28:01+00:00јуни 14th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Чувари на децата

Никој не ги чува подобро цивилизацијата и знаењето од оние кои ги чуваат децата од нецивилизираност и од незнаење. Воја Жанетиќ Се викаше Анѓелија Лелиќанин. Беше наставничка по математика во основно училиште, во овој минатиот век. Во повлечениот „ќорле“ препозна талент за сметање, формули и задачи, па, покрај редовните пофалби

2023-05-30T14:56:49+00:00мај 30th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Господар на мувите

Осовременетата верзија на романот „Господар на мувите“ се изведува во живо и непрекинато, далеку од нашите очи, на пустите острови што опустеле така што сме се оддалечиле од нив, веројатно и сме се отселиле. Воја Жанетиќ Кога темата за врсничко насилство беше планирана за ова издание на „Опкружување“, а тоа

2023-05-18T17:03:36+00:00мај 18th, 2023|Kолони|0 Comments

Европски фонд за Балканот (ЕФБ): Ангажирај, инспирирај, зајакни

Второто издание на „Конвенцијата за ангажирана демократија – Ангажирај,  инспирирај, зајакни!“ ќе се организира од 17 до 20 мај 2023 година во Приштина, Косово, како продолжение на работата спроведена во рамките на Иницијативата за ангажирана демократија (ИАД). ИАД беше иницирана од Европскиот фонд за Балканот (ЕФБ) и Институтот за демократски

2023-05-11T19:09:35+00:00мај 11th, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Што беше тоа Берлински процес?

Наместо Берлински процес, овде со многу поголем ентузијазам се градат Берлински ѕидови, уште поубави, поголеми и постари одошто оној оригиналниот. Воја Жанетиќ Ако зборуваме баш искрено и директно, не се сеќавам како што треба ниту што се случило вчера, а не пак што било пред речиси дваесет години. А пред

2023-05-02T18:09:51+00:00мај 2nd, 2023|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Демократијата и немањето среќа

Еве се прашуваме дали би имале повеќе среќа кога, наместо модерниот изборен карамбол, би се организирала една старогрчка изборна томбола. Воја Жанетиќ Ако дозволите, ќе бидам првиот колумнист на овој сајт, а веројатно и во принцип, кој ги користи услугите на GPT-4 платформата за создавање на делото колумна. Си велам,

2023-04-18T18:32:17+00:00април 18th, 2023|Kолони|0 Comments
Go to Top