хроника на околината

Бојана Ковач, Белград: Четботови, се гледаме на суд, или не?

ChatGPT не е создаден за правни цели и, оттука, можеби не е најдобриот студент по право за да се вработи како практикант во адвокатска канцеларија. Бојана Ковач Откако четбот со вештачка интелигенција, ChatGPT, се појави за прв пат во судски случај (во граѓанска парница во Колумбија во февруари 2023 година),

2023-06-30T18:00:11+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Линда Балета, Приштина: Свет управуван од алгоритми – од Ада Лавлејс до Мира Мурати

Во 2023 година, Мира Мурати од OpenAI го освои светот со фасцинантниот ChatGPT и ништо повеќе не е исто Линда Балета Подемот на технологијата за вештачка интелигенција (ВИ) предизвика и загриженост, почнувајќи од загриженост за приватноста до зависност од безбедноста, автоматизација на работните места, дезинформации и манипулации, дури и етички

2023-06-30T17:58:01+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Никола Булатовиќ, Подгорица: Од апокалиптични предвидувања до спасување на светот

Aко сакаме да му дадеме полн залет на развојот на вештачката интелигенција, неопходно е да создадеме систематска стратегија на државно ниво. Никола Булатовиќ Ерата на вештачката интелигенција (ВИ) пристигна и стана една од незаобиколните теми во нашето секојдневно дејствување, со погледи кои се протегаат од апокалиптични предвидувања до спасување на

2023-06-30T17:55:30+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Владимир Радевски, Skopje: Што тоа ги збунува нашите мисли?

Нашиот нов онлајн пријател ни е пристапен за комуникација, но тој не е наш, не е ни јавен. Проф. Др Владимир Радевски Од скоро имаме сосема нов соговорник, прилично поразличен од досегашните – конечно соговорник, а не само препорачувач на акции. Дали поради квалитетот (на прв поглед) на содржините со

2023-06-30T19:25:49+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Зилифтар Брегу, Тирана: Вештачка интелигенција – предизвиците допрва треба да се решат

Предавачите на Универзитетот во Тирана изразуваат загриженост дека студентите ги извршуваат задачите за неколку минути, користејќи Chatgpt. Зилифтар Брегу За вештачката интелигенција во Албанија се зборува веќе неколку месеци, но освен написите во странскиот печат и сомнежите на предавачите дека студентите ќе користат Chatgpt за да ги направат бараните есеи,

2023-06-30T17:50:33+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Џевдет Тузлиќ, Сараево: Баукот на вештачката интелигенција кружи над Босна

Зависи од човекот и од неговите умствени реакции, колку ќе дозволи вештачката интелигенција да не произведе одредени операции кои би значеле пречекорување на етичките и на правните норми. Џевдет Тузлиќ Кога пред помалку од еден месец беше објавена веста дека градот Дервента, во северниот дел од Босна, го добил првиот

2023-06-30T17:48:50+00:00јуни 30th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Душко Лопандиќ, Белград: Западни вредности = човечки вредности

Конзумеризмот и идолопоклонството пред парите и материјалното богатство го зафатија светот, па и нашето општество, што не би можело да се подведе под дефиницијата општествени вредности. Проф. д-р Душко Лопандиќ Кога Доситеј Обрадовиќ среде Првото српско востание во август 1807 година, по патешествијата низ западните земји го преминал Дунав и

2023-06-14T18:47:25+00:00јуни 14th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Петар Ѓукановиќ, Подгорица: Предизвици во зачувувањето на основните човечки вредности

Процесот на клерикализација на општеството го загрозува одржувањето на секуларниот карактер и зачувувањето на постигнатите стандарди во областа на човековите права, образованието, општествените норми... Петар Ѓукановиќ Кога зборуваме за човечките вредности, зборуваме за наследството на просветителството како епоха која даде еден од најзначајните импулси на развојот на модерната цивилизација. Колку

2023-06-14T18:38:29+00:00јуни 14th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Борјан Јовановски, Скопје: Европските вредности се само фраза за “успешни” јавни настапи

За жал ако се погледне реалноста во неа ќе пронајдете малку од тие толку посакувани вредности и многу повеќе од она што преставува нивни атнтипод. Борјан Јовановски Фразата “европски вредности” е една од најупотребуваните во јавните настапи на речиси сите политичари но во сите колоквијални ситуации кога станува збор за

2023-06-14T18:36:37+00:00јуни 14th, 2023|хроника на околината|0 Comments

Шериф Бундо, Тирана: Предизвиците за интеграцијата на Албанија во ЕУ

Најголем предизвик е борбата против корупцијата и вербата во човечкиот морал. Поддршка и охрабрување за праведните и чесни луѓе. Шериф Бундо Албанија неодамна ги отвори преговорите за процесот на членство во ЕУ. Но, почетокот на процесот ја става нашата земја пред уште посуптилни предизвици од политичката одлука за негово започнување.

2023-06-14T18:34:38+00:00јуни 14th, 2023|хроника на околината|0 Comments
Go to Top