E djathta në Europë është një faktor politik, por e djathta në pjesën më të madhe të rajonit të Ballkanit është rezultat i kaosit të synuar që plotëson rënien e shoqërisë dhe përfiton të pangopurit – e gjithë kjo në përputhje me interesat e jashtme.

Zlatko Dizdarevic

As për të djathtën europiane dhe as për ndikimin e saj në Ballkan nuk mund të flitet në kategori të përbashkëta, të përgjithësuara në ditët e sotme. “Ukraina” dhe lojtarë të ndryshëm në atë lojë tashmë kanë ndryshuar rrënjësisht situatën globale dhe shumë nga narrativat që ishin të vlefshme deri vonë.

Gjashtëmbëdhjetë parti populiste europiane ishin në favor të “reformimit të Europës” vitin e kaluar: kthimi në traditën dhe vlerat e përbashkëta, respektimi i kulturës dhe historisë së vendeve europiane, trashëgimisë europiane judeo-kristiane, etj. Ka një marrëveshje të padiskutueshme kundër refugjatëve, veçanërisht atyre nga Vendet islamike, ultranacionalizmi, konservatorizmi kulturor dhe opozita ndaj Bashkimit Europian… Por Putini, ndaj të cilit ishte i prirur shumica, tani është “fajtor” që ka bërë të dukshme tendencën, deri vonë klandestine, të së drejtës për t’u zbutur ndaj politikave zyrtare shtetërore, sidomos para zgjedhjeve. E gjithë kjo tani u përshtatet shumë njerëzve brenda BE-së.

Megjithatë, politikat e së djathtës europiane kryesisht nuk duhet të përdoren si model për analizimin e forcave të krahut të djathtë në Ballkan. As në mënyrë transparente organizative, as përmbajtjesore në politika, në parlamente dhe madje edhe në publik, as kur bëhet fjalë për motivet apo burimet nga të cilat ato ushqehen. E drejta në shtetet e ish-Jugosllavisë lindi përmes legalizimit ideologjik retroaktiv të politikave, ideve dhe ndjenjave të vjetra të atyre që u mundën në Luftën e Dytë Botërore dhe më pas të atyre që lindën në klima krejtësisht të reja politike pas luftërave të viteve 1990.

Veçanërisht Bosnja dhe Hercegovina, një shoqëri e vjetër e ngritur historikisht si një përzierje në të gjitha bazat, është shkatërruar qëllimisht. Prodhimi i përhershëm i urrejtjes, frikës dhe ultranacionalizmit më pas u bë një projekt fitimprurës për elitën në pushtet, si në mesin e “të djathtës fshatare” dhe një pjesë të konsiderueshme të “së majtës së çalë”, siç do të thoshte Zhižek.

E ashtuquajtura “e drejta” në B&H, në fakt, mbahet nga paligjshmëria, primitivizmi, arroganca, një ndjenjë e paprekshmërisë e shumëfishuar nga një gjyqësor i shkatërruar dhe i korruptuar. Shtoji kësaj heshtjen e të ashtuquajturës bashkësi ndërkombëtare, krejtësisht të dehur nga nevoja për të ruajtur status quo-në – që B&H të jetë e parëndësishme për ta, si dhe për dramat e reja planetare gjeostrategjike.

Kohët e fundit, Sllovenia ka qenë e vetmja që ka bërë papritur një hap elektoral nga e djathta. Me narrativat e saj nostalgjikisht të djathta dhe të buta të majta, Kroacia ka hyrë në familjen “mos bëni valë” europiane. Në Serbi, tre parti të krahut të djathtë, populiste fituan shumicën e vendeve parlamentare, të gjitha duke ndarë një platformë pothuajse të përbashkët.

Platforma e “djathtë” në B&H, Maqedoni, Mal të Zi dhe Kosovë është themeluar kryesisht, krahas huliganizmit klasik dhe të organizuar, mbi ultranacionalizmin dhe shovinizmin. Ajo po forcohet çdo ditë e më shumë, duke mos pasur pothuajse asnjë lidhje me forcimin apo dobësimin e së djathtës politike në Europë. Përveç, natyrisht, tendencave të përgjithshme botërore që verbërisht i shtyjnë në plan të parë interesat e pastra fitimprurëse, duke tallur hapur atë që dikur ishte respektimi i rendit dhe ligjit ndërkombëtar, parimeve, sistemeve, humanizmit etj.

Për të përfunduar: E djathta në Europë është një faktor politik, por e djathta në pjesën më të madhe të rajonit të Ballkanit është rezultat i kaosit të synuar që plotëson rënien e shoqërisë dhe përfiton të pangopurit – e gjithë kjo në përputhje me interesat e jashtme. Kjo është arsyeja pse të dy krahët e djathtë pothuajse nuk kryqëzohen, si për nga burimi, ashtu edhe për nga përmbajtja. Korniza e ardhjes në pushtet për të parët është në fund të fundit përmes një sistemi dhe politikash, dhe me shumicën e këtyre të fundit korniza është kaos dhe mosrespektim ndaj çdo politike sensitive. Kjo është e dukshme në çdo hap të rrugës.

 

Zlatko Dizdarevic, gazetar dhe diplomat; ish-redaktor i “Oslobodjenje” të Sarajevës dhe i revistave javore “Svijet” dhe “Nedjelja”; një korrespondent prej kohësh nga Lindja e Mesme