Si një ide unike e një zonje të re nga Maqedonia e Veriut doli të ishte një sukses i plotë.

Sofija Daceva

 Unë jam një grua sipërmarrëse 27-vjeçare dhe themeluese e tre kompanive, dy në Maqedoninë e Veriut dhe një në Mbretërinë e Bashkuar. Kompanitë e mia specializohen në zhvillimin e proceseve teknologjike inovative në industrinë e ushqimit dhe pijeve, të cilat do t’u sjellin vlera të shtuara klientëve të synuar dhe do të kenë ndikim pozitiv në mjedis.

Kompania ime e parë Matryoshka u themelua 5 vjet më parë dhe është e specializuar në prodhimin e akullores me verë (e kemi quajtur WICE). Edhe pse ideja e kombinimit të verës dhe akullores duket tërheqëse, procesi është shumë kompleks. Arsyeja kryesore është për shkak të ndryshimit në pikat e ngrirjes, përkatësisht pika e ngrirjes së verës mund të arrijë deri në -18 ℃, ndërsa akullorja ngrin në 0.

Unë u fiksova me idenë e krijimit të akullores së verës kur isha në vitin e fundit në universitet në Londër. Në atë kohë isha duke bërë diplomën time bachelor në Financë dhe Sipërmarrje dhe tashmë kisha një ofertë pune në sektorin e financave. Megjithatë, unë kam qenë gjithmonë i apasionuar pas industrisë ushqimore dhe krijimit të produkteve të reja, kështu që kur arrita te ideja për akulloren e verës, e kërkova në google dhe kuptova se nuk kishte asgjë të ngjashme në treg. Akullorja e vetme e verës e zhvilluar deri atëherë ishte akullore “e mbushur” vere ku shija dhe aroma e verës mbahen brenda akullores, por shumica e përmbajtjes së alkoolit në të vërtetë është avulluar.

Besoja se nëse arrij të krijoj një akullore që në fakt ruan përmbajtjen e alkoolit brenda, ajo do të ketë potencialin të prishë industrinë e akullores dhe të krijojë një formë të re të konsumit të verës. Në vitin 2017 ndoqa studimet e mia MS në Universitetin e Warwick, me specializim në Inovacion dhe Sipërmarrje. Ishte aty ku arrita të vërtetoja provat e konceptit dhe së shpejti, ne filluam të testonim akulloren përreth kampusit dhe të fitonim konkurse.

Pas masterit vendosa të kthehem në Maqedoninë Veriore dhe të ndërtoj linjën e prodhimit këtu. Në vitin 2018 unë arrita të fitoj grantin tim të parë nga Fondi i Inovacioneve dhe Zhvillimit Teknologjik që përfaqësonte gurin fillestar për të marrë WICE në fazën e para-komercializimit. Në atë pikë bëmë një filxhan me 180 ml WICE që mund të ketë efekt të barabartë me pirjen e një gote verë. Që nga viti 2018, ekosistemi fillestar në Maqedoninë e Veriut filloi të zhvillohej fuqishëm. Pati shumë mundësi të reja për sipërmarrjet e vogla dhe të mesme, ndër të cilat përshpejtuesit që ofronin investime. Në vitin 2020 mora raundin tim të parë të investimit nga X-Factor Accelerator që më ndihmoi të ndërtoj një linjë të plotë prodhimi për prodhimin e akullores së verës. Në të njëjtin vit hapa një kompani filial në Mbretërinë e Bashkuar, si rezultat i marrjes së interesit nga zinxhiri i madh i supermarketeve për shitjen e WICE në Angli. Ne gjithashtu presim të fillojmë shitjen e WICE në Tinex në shkurt 2022.

Kompania ime tjetër, WISE Group, u themelua rastësisht dhe nuk kisha planifikuar kurrë që ky produkt të arrijë kaq larg. Në vitin 2019 isha duke vizituar një punishte vere lokale në Veri të Maqedonisë dhe zbulova pulpën e rrushit. U trondita kur pashë sasitë e mëdha të pulpës së rrushit që po hidhet në landfille. Mora një mostër të vogël për ta vendosur në akulloren e verës. Pas marrjes së rezultateve kuptova se pulpa e rrushit është shumë e pasur me antioksidantë, fibra dietike, vitamina – të gjitha shumë të dobishme për shëndetin e njerëzve. Disa muaj më vonë ne zhvilluam aditivin multifunksional të pulpës së rrushit. Ky aditiv ka rolin e fibrave dietike, antioksidantit dhe përbërësit natyral të ngjyrosjes së ushqimit dhe është planifikuar t’i shitet prodhuesve të ushqimit. Për momentin, këta prodhues ushqimesh përdorin tre aditivë të ndryshëm për të marrë këto karakteristika në produktin e tyre përfundimtar, ndërsa aditivi WISE do të përfaqësojë një produkt të vetëm me 3 funksionalitete, të ofruar me një çmim ekonomik.

Synimi ynë për vitin e ardhshëm është të arrijmë fazën e komercializimit të të dy produkteve dhe për më tepër të bëhemi një markë ndërkombëtare, duke ruajtur në të njëjtën kohë zhvillimin e qëndrueshëm, pasi kemi vetëm një planet dhe secili duhet të marrë pjesën e tij në mbrojtjen e tij.

 

Sofija Daceva, Drejtore ekzekutive e “Matryoshka”