Unë dua të ndaj mësimet e ndjeshmërisë, të promovoj ndërgjegjësimin për disiplinën, këmbënguljen dhe humanizmin – të gjitha duke u argëtuar dhe duke qenë pranë audiencës sime.

Milos Kostic / Kimi’s Life

Kur u ftova për të marrë pjesë në projektin Vicinity, më tërhoqi tema e ndikimit të influencerit në publik. Doja të ndaja parimet e mia të punës, si dhe pikëpamjen time personale mbi zhvillimin social dhe psikologjik të ndjekësve të mi, kryesisht të rinjve, dhe më pas të tjerëve.

Si dikush me një punë publike, me një audiencë të madhe, jam i vetëdijshëm për përgjegjësinë që vjen me çdo kontakt që kam me publikun. Që në fillimet e karrierës sime më ka shtyrë dëshira që pamja dhe sjellja ime të ketë ndikim pozitiv. Pjesa më e madhe e ndjekësve të mi janë fëmijë, pikërisht sepse janë ata që kalojnë më shumë kohë në rrjetet sociale. Jam i vetëdijshëm që influencerët kanë një ndikim shumë më të madh në opinionin publik duke pasur parasysh aktivitetin dhe ndërveprimin e vazhdueshëm me audiencën, krahasuar me llojet e tjera të personazheve publike. Prandaj, ndjekësit tanë, dhe në rastin tim më së shumti popullata e re, na perceptojnë si një person shumë të afërt me ta, apo edhe si një shok lagjeje. Mundohem të kem gjithmonë një qasje etike dhe të jap shembullin e një personi që mund të jetë interesant dhe i pëlqyer, pa u përfshirë në dhunë verbale apo fizike, pavarësisht se kam të meta.

Të gjithë presin që influencuesit të jenë të përsosur. Unë besoj se ideja e përsosmërisë prodhon autokritikë, ndërsa papërsosmëritë përhapin vetëdijen se mund të pranohesh edhe nëse ke të meta, se mund të jesh i suksesshëm, edhe nëse ndonjëherë bën gabime.

Mediat sociale dhe influencerët kontribuojnë shumë në mënyrën se si brezat e rinj po rriten sot. Videot e mia në YouTube ndjekin gjithë ditët e mia, ku tregoj jo vetëm momentet e bukura, por edhe ato kur një person duhet të luftojë. Unë dua të ndaj mësimet e ndjeshmërisë, të promovoj ndërgjegjësimin për disiplinën, këmbënguljen dhe humanizmin – të gjitha duke u argëtuar dhe duke qenë pranë audiencës sime.

Ndikimi social është fuqia, e cila përdoret nga influencerë të ndryshëm në mbarë botën në mënyra të ndryshme dhe secili ka një qëllim të ndryshëm. Ata kanë fuqinë të imponojnë një opinion pozitiv ose negativ për diçka, të shesin një produkt, të edukojnë të rinjtë ose të ofrojnë argëtim. Përpiqem t’i bëj njerëzit të ndihen pozitivë dhe të motivuar pasi kalojnë kohë duke parë videot e mia, të inkurajuar të mendojnë më thellë dhe synoj që këshilla ime të jetë e sinqertë dhe me qëllime të mira.

Kur e gjithë karriera juaj bazohet në postimet në mediat sociale, është shumë e vështirë për një vëzhgues të imagjinojë të gjithë historinë pas atij postimi. E vërteta është se një video ose imazh nuk krijohet thjesht duke ndezur një kamerë dhe duke bërë gjithçka brenda pak minutash. Mund të duket sikur kjo punë është si një pushim i përhershëm, por realiteti është se orët e punës së një influenceri janë 24/7. Një postim ose një partneritet kërkon marrëveshje të shumta biznesi nëse një markë është e përfshirë në projekt, pastaj takime, vetëdije biznesi, përgjigje në email, përcjellje mesazhesh, redaktimi i videove dhe materialeve shoqëruese, organizimi i vetë xhirimeve, monitorimi i statistikave dhe ngjarjeve aktuale… Me të gjitha përgatitjet mund të duhen disa ditë deri në realizimin përfundimtar të një projekti. Pavarësisht se jemi vazhdimisht “në punë” dhe jemi aktivë në rrjetet sociale, ne përpiqemi maksimalisht që përditshmërinë private dhe detyrimet e tjera t’i përshtasim në të gjitha.

Punët në rrjetet sociale dhe sektori i jetës së biznesit virtual sot pranohen gjithnjë e më shumë, dhe paragjykimi kryesor është se influencerët nuk bëjnë asgjë dhe thjesht shijojnë popullaritetin e tyre.

Të jesh i suksesshëm si ndikues do të thotë të jesh shumë i disiplinuar, i arsimuar në marketing dhe biznes dhe të jesh në gjendje të negociosh. Ka ditë që i kushtohen tërësisht projekteve, por ka edhe nga ato ditë që vendos t’i kaloj me miqtë dhe familjen. Zgjedhjet midis jetës sociale dhe disiplinës së xhirimeve janë momente që vendosin suksesin e një karriere. Avantazhi i kësaj pune është liria, por mungesa e aktivitetit definitivisht nuk do të çojë në rritje, ndaj përkushtimi dhe qëndrueshmëria janë çelësi në rrugën drejt suksesit, ruajtjen e asaj që është arritur, si dhe përparimin e mëtejshëm në karrierë.

 

Milos Kostic, i njohur si Kimi’s Life, është një youtuber i njohur, kanali i të cilit ka afër një milion abonentë