Për shkak të vështirësive financiare, vëllimi dhe cilësia e përmbajtjes së rëndësishme do të dobësohet; redaksitë do të humbasin njerëz për shkak të pamundësisë për të siguruar paga cilësore; gazetarët do të “anashkalojnë” duke bërë portalet e tyre dhe do t’i bashkëngjiten listës së pagave të agjencive, kompanive dhe partive politike si “influencues”.

 Ljupco Zikov

Përfundimet se çfarë do të thotë pavarësia e medias sot janë një produkt dhe analizë e të gjithë “oqeanit” të gjithçkaje që ne e konsiderojmë media në përgjithësi: media klasike (televizion, gazeta, radio), media në internet (faqe interneti, portale, video në internet, podkaste), deri në segmentin që ndoshta bën shkatërrimin dhe shtrembërimin më të madh në të ashtuquajturën hapësirë mediatike: rrjetet sociale, të cilave u janë ngjitur të gjitha mediat e tjera që kam renditur më parë. Por, problemi i mundshëm këtu është se shërbimet e shtypit të disa kompanive (individë ose agjenci), organizata të ndryshme qeveritare dhe joqeveritare, parti politike, dhe madje edhe individë të veçantë (të paguar posaçërisht) – të quajtur në modë si “influencues” pohojnë se edhe ata janë media …

Të gjithë shkruajnë diçka, të gjithë janë bërë të rëndësishëm, ekskluzivë … ose, siç më tha kohët e fundit një mik i imi nga Serbia: “Vëlla, të gjithë po ‘ndikojnë’ në diçka, kjo është ajo që ata e quajnë ‘gazetari’ dhe ‘media’ këto ditë …”

Pasoja e drejtpërdrejtë e këtij inflacioni të përmbajtjes është ulja e cilësisë së përmbajtjes që lexohet ose shikohet. Ne hasim shumë përmbajtje në rrjetet sociale! Nuk ka politikë krijuese redaktuese; nuk ka krijimtari në tekste! Ju bëni një portal për tre ditë, nuk keni nevojë për gazetarë të trajnuar posaçërisht, madje mund të postoni tekste vetë nga kuzhina juaj!

Jemi dëshmitarë të një rënieje dramatike të çmimit të produktit gazetaresk. Ekziston një relativizim i kuptimit dhe ndikimit të mediave siç e dinim shtatë deri dhjetë vjet më parë.

Sot, një politikan mesatar mund të organizojë një buxhet për të financuar tre portale dhe dy deri në tre influencues në Facebook dhe mund të bëhet shumë i rëndësishëm dhe viral dhe të lexohet (edhe pse jo i rëndësishëm) në publik! Në hapësirën publike të vendosur në telefonat tanë, përplasen manipulime, spekulime, insinuata politike dhe biznesi … Tekste korporative, ftesa për ngjarje dhe kurse mësimore, njoftime politike dhe partiake, shaka dhe ngacmime … Dhe kjo është përmbajtja që ne konsumojmë, të gjitha njëherësh , 3 deri në 5 orë në ditë përmes rrjeteve sociale.

Prandaj, gazetaria dhe media janë komprometuar këto ditë, dhe kjo është arsyeja pse mediat, veçanërisht ato klasike, kanë një problem me qëndrueshmërinë në afat të shkurtër dhe të mesëm. Në planin afatgjatë, mediat që do të transformohen dhe do të hyjnë në fazën e digjitalizimit total do të mbijetojnë. Në të njëjtën kohë, ato duhet të ruajnë prodhimin cilësor të përmbajtjes, njohjen e markës dhe politikën editoriale cilësore dhe të qëndrueshme (karakteri i mediumit). Por, e gjithë kjo është në planin afatgjatë. Pse?

Kompanitë, si reklamuesit më të mëdhenj për momentin, duan gjithnjë e më shumë të ikin nga zona e mediave klasike (megjithëse disa televizione ende mbahen mirë) dhe të përdorin marketingun e lirë: një reklamë shkon në një portal, portali shkon në Facebook , dhe të gjithë e dimë pjesën tjetër; në variantin e dytë, reklama dhe fushata shkojnë në një agjenci, dhe agjencia bën të njëjtën gjë.

E gjithë kjo është shumë më e lirë për kompaninë që kishte reklamuar më parë. Por, do të shtoja se është një reklamë me cilësi të dobët për kompaninë, sepse kompania reklamuese humbet fokusin e reklamës së saj, dhe më e rëndësishmja, vëmendjen e mediave.

Të ardhurat e mediave klasike kanë rënë ndjeshëm vitet e fundit, ndërsa të ardhurat e mediave dixhitale nuk po rriten me shpejtësi … Kjo matricë financiare e bën transformimin e mediave të vështirë dhe shumë të pasigurt, dhe për këtë arsye, unë nuk parashikoj ditë të mira për mediat në një afat të shkurtër. Për shkak të vështirësive financiare, vëllimi dhe cilësia e përmbajtjes së rëndësishme do të dobësohet; redaksitë do të humbasin njerëz për shkak të pamundësisë për të siguruar paga cilësore; gazetarët do të “anashkalojnë” duke bërë portalet e tyre dhe do t’i bashkëngjiten listës së pagave të agjencive, kompanive dhe partive politike si “influencues”. Por, edhe atje, nuk ka vend për të gjithë.

Gazetaria kthehet në propagandë të zhveshur (dhe një të paguar lirë).

Përfundim: në kushte të tilla, pavarësia e mediave zvogëlohet dhe, në shumë raste, nuk ka pavarësi.

Pra, ky është rrethi magjik…

Si të dalim prej tij?

Vetëm me një transformim të fortë dixhital! Por, në të njëjtën kohë, me investimin dhe ndërtimin e kredibilitetit dhe markave të forta mediatike! Ne shohim që, globalisht, markat më të mëdha të mediave në 20-30 vitet e fundit nuk kanë dështuar (ose kanë dështuar vetëm pjesërisht). Ata ruajtën karakterin dhe besueshmërinë e tyre, dhe madje forcuan markat e tyre përmes dixhitalizimit të shtuar. Investimi në përmbajtje cilësore në botën e sotme është në fakt mantra kryesore për mbijetesën e mediave.

 

Ljupco Zikov, Themeluesi i “Capital Media Group”