Kanabisi ka ndihmuar shumë njerëz që janë diagnostikuar me sëmundje të rënda, si skleroza e shumëfishtë apo kanceri, për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre. Çështja është se të gjithë ata që vuanin u detyruan ta blinin kanabisin në tregun e zi, në mënyrë të paligjshme.

Dr. Dennis Gratz

Në vitin 2017, si anëtar i Parlamentit të FBH-së, ndërmora një iniciativë për heqjen e kanabisit (Cannabis sativa L) nga Tabela dhe Lista e Lëndëve Narkotike, Substancave Psikotrope dhe Bimëve nga të cilat mund të përftohen Barnat Narkotike dhe lëndë të ngjashme.

Unë ndoqa opinionet mjekësore dhe farmaceutike, si dhe praktikën juridike të vendeve të BE-së, kryesisht Sllovenisë dhe Kroacisë, ku kanabisi u hoq nga lista e lëndëve narkotike. Mbajtja e kanabisit në listën e substancave dhe bimëve të ndaluara ishte në kundërshtim me mendimin e Dhomës së Mjeshtrave të Farmaceutikës së Federatës së Bosnjë Hercegovinës. Nga këndvështrimi mjekësor, si dhe praktika e përparuar ligjore dhe iniciativat qytetare të shprehura në mënyrë të përsëritur, nuk duhet të ketë asnjë pengesë që Cannabis sativa L të transferohet nga Tabela I (substancat dhe bimët e ndaluara) në Tabelën II (substancat dhe bimët nën kontroll të rreptë) për të bërë të mundur përdorimin e kësaj substance medicinale për qëllime mjekësore.

Qëllimi i nismës ishte dekriminalizimi i kanabisit dhe vënia në dispozicion e kësaj bime dhe derivateve të saj, kryesisht rrëshirës ose vajit, për pacientët dhe ata që vuanin nga sëmundje të ndryshme kronike dhe të rënda.  Fatkeqësisht, në atë kohë, nuk morëm një përgjigje pozitive nga qeveria dhe nisma u ‘mbyt’ në procesin e kalimit nëpër komisionet përkatëse dhe grupet e punës.

Ndërkohë, çështja mori një përgjigje jashtëzakonisht pozitive nga publiku.  Nisma të ndryshme qytetare publike, veçanërisht ato të drejtuara nga Irfan Ribić, kanë arritur të krijojnë një atmosferë pozitive dhe proaktive.  Bosnjë Hercegovina, ashtu si dhe një sërë vendesh të tjera, për shembull Gjermania, Shtetet e Bashkuara, Kanadaja ose Zvicra, ka hyrë në procesin e dekriminalizimit ligjor dhe legalizimit të përdorimit të kanabisit.

Kam dëgjuar përvojat e qytetarëve tanë të cilët e kanë përdorur kanabisin, që i ka ndihmuar të linin shtratin e spitalit dhe të vazhdonin të jetonin me dinjitet. Këta janë njerëz si; veteranët që vuajnë nga PTSD, gratë që vuajnë nga artriti, arterioskleroza, depresioni ose pagjumësia, të rinjtë me diabet, familje që vuajnë nga sëmundja e Alzheimerit ose Parkinsonit … Të gjithë ata u detyruan të kërkonin trajtime alternative sepse mjekësia konvencionale nuk ishte më në gjendje ti ndihmonte.

Kanabisi ka ndihmuar shumë njerëz që janë diagnostikuar me sëmundje të rënda, si skleroza e shumëfishtë ose kanceri, për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre. Çështja është se të gjithë ata që vuanin u detyruan ta blinin kanabisin në tregun e zi, në mënyrë të paligjshme dhe Shteti i vuri përballë ndjekjes penale.. Kjo është etikisht e papranueshme dhe përfaqëson një lloj dhune nga sistemi. Njerëzit lihen në mëshirën e tregtarëve të drogës dhe shteti nuk e njeh nevojën për të mbrojtur të sëmurët.

Nuk ka asnjë alternativë tjetër përveç këmbënguljes për miratimin e legjislacionit, që jo vetëm do të dekriminalizojë kanabisin, por gjithashtu siguron cilësinë dhe kontrollin e përdorimit të tij në praktikë. Shteti më pas mund ta taksojë kanabisin dhe ti përdorë fitimet për të përmirësuar kujdesin shëndetësor në Bosnjë Hercegovinë dhe për të financuar kërkime të mëtejshme. Do të ishte fillimi i një procesi për të ndihmuar shumë njerëz dhe që do të sillte të mira për të gjithë.

Por duhet të fillojmë të flasim për këtë çështje, në vend që ta mbajmë atë një temë tabu.

 

Dr. Dennis Gratz, politikan, anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve në Parlamentin e Bosnjë Hercegovinës