Dashuria është e drejtë. Hapja është e drejtë. Imagjinata është e drejtë. Empatia është e drejtë. E ardhmja është e drejtë, sepse askush nuk do të jetojë në të kaluarën, as ne, as armiqtë tanë të urryer.

Zoran Kesic

Kam frikë se zhvillimi i luftës është natyrë njerëzore dhe se edukimi, përparimet teknologjike, zhvillimi mjekësor, zbulimi i mbajtësve të celularëve në makina dhe përfitime të tjera të qytetërimit mund të anestetizojnë vetëm pjesërisht dëshirën tonë të lindur për të shkatërruar fqinjët tanë.

Herët a vonë, dëshira për të shkatërruar ata që nuk janë Ne do të kthehet, dhe kjo është arsyeja pse unë i konsideroj të gjitha nismat e paqes të bazuara në bisedë, tolerancë, respekt për të drejtat e njeriut dhe një buzëqeshje të mirë (në vend të një vështrimi të vrenjtur, kërcënues) të jenë të pakuptimta.

Ju nuk e luftoni luftën me paqe, ju fitoni një luftë duke zhvilluar një luftë!

Në këtë mënyrë i ftoj të gjithë ata që janë të interesuar për paqen të raportojnë në qendrën më të afërt të rekrutimit për t’u dërguar në luftë. Për paqen.

Pse do të tërhiqeshim nga e keqja dhe do t’i bazonim të gjitha taktikat tona të mbrojtjes në fuqinë e të menduarit pozitiv, feng shui dhe shpresën se “me siguri nuk do të ndodhë”?

Ata do të jenë të parët që do të vuajnë dhe mbishkrimi “kishte mendime pozitive” do të varet në gishtërinjtë e tyre të zbehtë dhe të ftohtë.

Plani im është shumë i qartë – le të sulmojmë të parët, teksa armiku nuk është rigrupuar.

Le ta quajmë një gënjeshtar gënjeshtar, një fashist një fashist, një hipokrit hipokrit dhe një përfitues një përfitues.

Le t’ua heqim mburojat!

Ta heqim shtetin nga politikanët e ndyrë, flamurin nga nacionalistët e poshtër, kishën nga kriminelët e maskuar si besimtarë të mëdhenj. Shteti, flamuri dhe kisha meritojnë shumë më mirë se ata dhe të ngjashmit e tyre.

Patriotizmi është përvetësuar nga ata që janë një turp për kombin.

Dhe mos u mashtroni nga një sërë trajnerësh të jetës, gurusë dhe plehra të tjerë – urrejtja nuk duhet të jetë aspak një ndjenjë e keqe, përkundrazi.

Duajeni të afërmin tuaj, po!

Por urreni urrejtësin, pse jo.

Le të mos i japim armët tona pa luftuar.

Le të mos i lëmë ata të jenë më të zëshëm, që të duket sikur ata janë më të shumtë .

Le të mos i lëmë ata të jenë më agresivë, ata do të befasohen kur të tregojmë dhëmbët tanë.

Le të mos heqim dorë nga rrugët tona, ne e njohim çdo cep shumë më mirë se ata. Ne vrapuam nëpër ato rrugë, na ndoqën dhe i ndoqëm, ne ramë, u ngritëm, mbrojtëm çdo pëllëmbë asfalti kur ata po mësonin të lexonin shkronjat e tyre të para, dhe nga sa mund të shoh, as ato nuk i mësuan mirë.

Le të luajmë për të përjetuar. Dhe për zemërimin e drejtë.

Thuajeni të vërtetën drejtpërdrejt në fytyrat e tyre, mundësisht me një buzëqeshje.

Le t’i shkelim, por ta bëjmë me stil. Pothuajse i lëmë duke dashur më shumë.

Kemi të drejtë, nuk dyshojmë për asnjë moment.

Dashuria është e drejtë. Hapja është e drejtë. Imagjinata është e drejtë. Empatia është e drejtë. E ardhmja është e drejtë, sepse askush nuk do të jetojë në të kaluarën, as ne, as armiqtë tanë të urryer.

Ne po bëjmë një luftë kundër injorancës, urrejtjes, shovinizmit, mizogjinisë dhe homofobisë, kundër dhunës dhe brutalitetit, kundër pandjeshmërisë ndaj nevojave të të tjerëve, ne po luftojmë kundër atyre që na nxisin në luftëra të reja mes nesh dhe luftërave të vjetra kundër fqinjëve, ne po luftojmë kundër një kthimi në mesjetën e errët dhe po luftojmë për një rrugë drejt një të ardhmeje të ndritur.

Dhe mirë, nëse na mbetet kohë, ne gjithashtu mund të bëjmë një luftë kundër përdorimit të atij autotunit qesharak në muzikën moderne, por e kuptoj se ka mundësi që unë të mbetem një ushtar i vetëm në atë betejë.

Unë pranoj të heq dorë nga komoditeti i perceptimit intelektual të situatës, duke arritur në përfundimin se gjithçka ka shkuar në ferr dhe heq dorë nga vendimi im për të mos u zhytur në atë baltë, në mënyrë që të ruaj dinjitetin tim duke mos marrë pjesë.

Le të shkëmbejmë.

Unë ju jap dinjitetin tim, ju më jepni uniformën dhe armët tuaja.

Atëherë ju merrni dinjitetin e dyfishtë dhe përdoreni atë për të tundur kokën me përbuzje me gjërat, dhe unë do të shkoj në llogore.

Është në natyrën njerëzore të zhvillohet luftë.

Le të mos ikim prej kësaj, veçanërisht nëse luftojmë për diçka vërtet të vlefshme, të denjë për vuajtje dhe sakrifica: për mirësinë, për drejtësinë, për lirinë dhe për paqen.