Për mungesën e mundshme të të gjitha përgjigjeve të nevojshme dhe në këtë lloj rrethi, lehtë mund të ndodhë që edhe “e majta”, në rënie relative, edhe e “djathta”, në prirje relative, si dhe “qendra” relativisht inekzistente. – të gjithë arrijnë edhe një herë për kombin dhe demarkacionet si e vetmja, dhe në të njëjtën kohë më saktësisht e gabuar, përgjigje e thjeshtë rajonale për pyetjet e ndërlikuara globale.

Voja Zanetic

Ndonjëherë është më e ndërlikuar të shpjegosh se përgjigjja nuk është e thjeshtë, por të japësh një përgjigje të thjeshtë, të gabuar. Pra, kur diskutohet për forcimin e krahut të djathtë në rajon, ka kuptim që gjërat të ndërlikohen pak me lajmet globale. Këtu:

Media raporton se Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara mund të marrë një vendim për të revokuar të drejtën e abortit të dhënë me verdiktin e Roe kundër Wade të vitit 1973. Kjo do të thotë, thënë thjesht, se aborti nuk do të lejohet në gjysmën e shteteve amerikane. . Me goditjen e një stilolapsi, vendi i sunduar nga liberalët mund të bëhet një nga më joliberalët në botë.

Gjeografikisht në të njëjtin vend, Elon Musk, super i pasur, bleu rrjetin social Twitter për vetëm 44 miliardë dollarë. Ajo që kjo ka të bëjë me temën tonë deri më tani është se ky pronar individual i një grupi studimor masiv tani ka zgjedhur të mendojë se liberalët janë bërë shumë liberalë. Dhe kështu ai, si matës i vetëshpallur i liberalizmit, u bë një konservator i moderuar pa ndryshuar fare pikëpamjet e tij. Ai e shpjegoi këtë teori, ndoshta për nder të miliardave të shpenzuara, me ndihmën e disa njerëzve të skicuar.

Nuk mund të jetë më e lehtë. Ose më i njohur.

* * * * * * *

Gjatë ndarjes së parë të së majtës nga e djathta – kur mbështetësit e Mbretit u ulën në të djathtë në Parlamentin Francez dhe mbështetësit e revolucionit republikan u ulën në të majtë – as që mund të ëndërrohej për drejtimin që do të merrte gjithçka. Disa monarki janë bërë mbrojtës institucionalë të demokracisë, ndërsa presidentët e disa republikave janë bërë mbretër me të drejtën trashëgimore për të kryesuar. Draftet për perandorë republikanë-partiakë ndihen edhe në këtë rrethin tonë, për të mos i përmendur këtu dhe tani.

Edhe Karl Marksi i majtë prej kohësh do të ishte mjaft konfuz sot. Ai do të kërkonte më kot klasën punëtore ku parashikoi revolucionin klasor, sepse ndërkohë proletariati global është punësuar pothuajse tërësisht në Kinë. Atje ata punojnë nën syrin vigjilent të kapitalistëve vendas, të cilëve u jep lejet e pasurimit dhe të punës nga askush tjetër përveç Partisë Komuniste. Transformimi global i marrëdhënieve majtas-djathtas do të ngatërronte si kundërshtarët ashtu edhe mbështetësit e fashizmit dhe nazizmit, sepse këto ideologji janë bërë ndërkohë thjesht justifikime dhe epitete që tani përdoren më së shumti për grumbullimin e pasurisë përmes rritjes së çmimeve të naftës, gazit dhe gjithçka tjetër që lidhet me këtë. Domethënë, gjithçka.

Edhe ata që do të përpiqeshin të orientoheshin në boshtin liberal-konservator nuk do të kishin shumë sukses. Përkrahësit e një Toke të sheshtë e paraqesin veten si çlirimtarë liberalë nga komploti i vjetëruar dhe konservator se Toka është e rrumbullakët; vaksinimi interpretohet si skllavërim konservativ ndaj lirive shëndetësore; dhe shumica dhe pakica kanë ndërruar vendet në kërkim të mbrojtjes së të drejtave të rrezikuara. Në këtë botë ku, për shkak të mungesës së përkufizimeve, gjithçka mori parashtesat “neo-” dhe “post-“, dy fytyra të të njëjtit çorientim ideologjik janë neo-majtës dhe post-djathtas (si dhe kombinime të kundërta) të sotme.

Njerëzit e skicuar të Musk-ut, në kërkim të identitetit të tyre.

* * * * * * *

Dhe kështu ne më në fund arrijmë në këtë rrethin tonë, me shekuj të gatshëm që, si çdo periferi e mirë, të ndjekim “modën globale” kur bëhet fjalë për marrëdhëniet ideologjike majtas-djathtas, të cilat krijohen në qendrat e largëta qytetëruese. Por ka konfuzion në qendra dhe qendrat multipolare jane shumuar. Si dhe pyetjet qe duhen pergjigjur para se dikush të zgjedhë majtas apo djathtas. Pro apo kunder abortit? A ka ekonomia globale barriera lokale, nga kush dhe nga çfarë lloji? Kush është pakica , kush është shumica, kush është klasa, kush është gjinia, të drejtat e kujt janë në pyetje dhe sa mbrohen ato?

Feja, ateizmi…? Po klima? Dhe për mungesën e mundshme të të gjitha përgjigjeve të nevojshme dhe në këtë lloj rrethi, lehtë mund të ndodhë që edhe “e majta”, në rënie relative, edhe e “djathta”, në prirje relative, si dhe ajo relativisht e paqenë” qendër” – të gjithë arrijnë edhe një herë për kombin dhe demarkacionet si e vetmja, dhe në të njëjtën kohë më saktësisht e gabuar, përgjigja e thjeshtë rajonale për pyetjet e ndërlikuara globale. Ne kemi qenë tashmë skicime një herë, nuk është problem ta bëjmë përsëri. Duhet vetëm të rivizatohemi.

Elon, merr një laps.