Një vit i dytë radhazi po përfundon dalëngadalë, karakteristikë kryesore është se numri i tij ka ndryshuar, pa u ndjerë se ka kaluar kohë sa ishte këtu.

 Voja Zanetic

Një ditë, historianët me siguri do të jenë në gjendje të përcaktojnë se çfarë ndodhi gjatë këtij viti dhe atij të mëparshëm, cilin drejtim mori dhe ku shkoi e gjitha, por tabloja më e gjerë e rezultatit na shpëton neve, që jetojmë në të tashmen. Dhe perseri:

Dikush mendjemprehtë postoi një foto të një bari të tejmbushur në mediat sociale dhe e shkruajti atë ‘2019 P.K. Para Koronës.’ Etiketa Para Krishtit (P.K.), të cilën deri më tani e kemi përdorur për të përshkruar se sa kohë më parë ka qenë diçka, bëhet një kujtesë e trishtuar se njerëzit ‘shumë, shumë kohë më parë’, Para Koronës, jetonin të lirë. Mbi të gjitha, të lirë nga frika se probabiliteti matematik do t’i shtyjë ata të japin një kontribut personal në grafikët morbide për numrin e të sëmurëve dhe të vdekurve nga Infeksioni. Dhe ata që nuk mund ta durojnë këtë matematikë e kanë zëvendësuar atë me një sistem logjik paksa të ndryshëm – dhe tejkalimi i kësaj kërkon një lloj sistemi – aksiomat e të cilit janë Komploti, Mashtrimi, Fuqia dhe Fitimi. Ka një injeksion vaksine në hollin e dy botëve. Dhe liria, një nga të paktat e mbetura, për të marrë një vendim thelbësisht të lehtë me cilat mjete dhe në cilën mënyrë të luftohet.

Kështu që koha mund të fillojë të rrjedhë përsëri.

* * * * *

E megjithatë – me përjashtim të faktit që koha duket se qëndron në vend – një mekanizëm i çuditshëm u rrokullis poshtë nesh, kështu që këtu janë disa imazhe që e shpjegojnë atë.

Institucioni që regjistron statistikat nga Vicinity bëri të ditur se çmimet e produkteve në peshkim dhe bujqësi u rritën me mbi 40 për qind nga shtatori i vitit të kaluar deri në shtator të këtij viti. E thënë thjesht, një pjesë e mirë e asaj që hamë tani është pothuajse dyfish e shtrenjtë. Duhet të jesh rreth një e treta më pak i uritur dhe meqenëse rrogat dhe pensionet nuk po rriten… Le t’i shtojmë një zero tjetër figurës së mësipërme, për të regjistruar faktin se monedha digjitale më e vlerësuar – Bitcoin – ka rritur vlerën e saj me rreth 400 për qind vetëm në vitin e fundit. Bazat e basteve elektronike-ekonomike do të ushqehen katër herë më mirë. Nëse është e mundur.

Më pas: Elon Musk, ylli i kulturës sonë të hiper-prodhimit dhe konsumatorit, vendosi të shesë disa aksione, për të ulur paksa shumën e parave që duhen lënë mënjanë për pagimin e taksave. Kjo u rrit pak më shumë, kështu që shuma totale e aksioneve të shitura këtë javë është rreth tetë miliardë dollarë. Në të njëjtën javë, u zbulua se në kantierin e një fabrike në Zrenjanin kishte punëtorë nga Vietnami, të cilëve u ishin konfiskuar pasaportat. Skllevërit, pra – sa më larg që të jetë e mundur nga Musku i shqetësuar për taksat, në përgjithësi.

Dhe veçanërisht në shekullin e 21-të.

* * * * * * *

Ne mund të vazhdojmë me këto imazhe, por nuk ka nevojë. Çështja qëndron në faktin se ky çrregullim mjekësor global ka sjellë me vete çrregullime të mëvonshme bipolare civilizuese: disa po pasurohen në të ardhmen elektro-teknologjike, të tjerët janë kthyer me forcë në kohët e lashta të zinxhirëve dhe kamxhikëve. Kjo është mjaft e përputhshme me ndarjen në ata që kanë dhe përdorin informacione që nuk kanë qenë kurrë më të disponueshme, dhe ata që lejuan të hynin në komplot nga një fqinj, i cili u informua për këtë nga xhaxhai i motrës së mikut më të mirë nga një koleg nga puna, duke i treguar se çfarë mësoi i njohuri i tij i libralidhësit nga një grua me të cilën u përplas në linjën e supermarketit. Dhe si një lloj qershie në krye të këtyre kohërave, ka nevojë për Liderë që do të na nxjerrin nga ky surrealizëm, dhe kjo nevojë është paralele me faktin se ata që po na ‘tërheqin’ nuk ishin kurrë më larg realitetit. Dhe ky është, me pak fjalë, rrethi ynë.

Bashkimi i Parajsës dhe Ferrit, të cilët për ndonjë arsye, dhe pas shekujsh ndarje, më në fund vendosën të bashkohen, pikërisht këtu dhe tani.

Epo, fat të mirë për të porsamartuarit. Në këtë rreth dhe më gjerë.