Dhe kështu ecja përpara nëpër histori vazhdon, vetëm se disa seksione drejtohen në të kundërt.

Dhe ka gjithnjë e më shumë prej tyre.

Voja Zanetic

Për ta bërë më të qartë situatën në rrethinën globale në lidhje me heqjen e të drejtës së abortit, ne do të ndalemi shkurtimisht në Somalinë – në një histori krejtësisht tjetër.

Në fund të shtatorit 2020, radio somaleze Dalsan transmetoi lajme që dukej se kishin ardhur nga e kaluara e largët: Ahmed Kusane Hassan u qëllua për vdekje në qytetin e vogël të Jilibit, pasi u dërgua në gjykatë nga organizata terroriste Al-Shabaab dhe “duke pranuar” se ishte marrë me magji. Ky ishte largimi i katërt publik dhe i bazuar në gjyq i shtrigave në vetëm një dekadë. Në shekullin e 21-të, në planetin Tokë.

Kjo epokë e re në të cilën jetojmë i është kthyer “traditave” që mendonim se kishin mbaruar: Barbara Zdunk, një polake nga Prusia, u akuzua për magji dhe u dënua me vdekje në kunj në vitin 1811. Dhe kështu ecja përpara nëpër histori vazhdon, vetëm se seksione të caktuara drejtohen në të kundërt.

Dhe ka gjithnjë e më shumë prej tyre.

* * * * * * *

Dhe tani për pak fantazim.

Disa ditë më parë, në një kryeqytet të një prej shteteve tona në afërsi të rajonit, u zhvilluan demonstrata që kërkonin heqjen e telefonave celularë dhe ndërtimin e një numri të madh kabinash telefonike. Së bashku, këto dy masa do të mundësonin një vazhdimësi optimale, më të natyrshme të komunikimit në distanca të gjata për ata që janë larg shtëpive dhe vendeve të tyre të punës. Ata më radikalët e turmës kërkuan edhe kthimin e centraleve telefonike me operatorët që lidhin bashkëbiseduesit në mënyrë manuale, sepse procedura e vendosjes së lidhjes do të harmonizohej më pas me shkrimet fetare në të cilat nuk ka telefona celularë (edhe pse në fakt nuk ka fare as telefona). Është e komplikuar, siç do të thoshte statusi në Facebook.

Kjo, natyrisht, nuk ndodhi. Ndër të tjera, sepse heqja e celularëve do ta bënte të pamundur që pjesëmarrësit në një tubim kundër të drejtës së abortit në rrethinën tonë – që ndodhi më 15 maj, në vitin e njëzet e dytë të shekullit të njëzetenjëtë – të shkrepnin disa selfie. Një kujtim i protestës kundër diçkaje që, si telefonat celularë, mund të konsiderohet gjithashtu progres historik. Askush nuk u largua nga ky tubim me një mjet me avull ose me një karrocë me kuaj; Lajmi për protestën nuk u përhap përmes bateristëve, por u shfaq në media, të cilat gjithashtu prodhojnë dhe shpërndajnë përmbajtje me ndihmën të njejtë energjie elektrike. Kjo po ndodh në të gjithë globin, i cili me kokëfortësi refuzon të bëhet sërish i sheshtë si në ato kohë të bukura kur aborti nuk ekzistonte. Për të mos përmendur vaksinimin.

Prandaj, moderniteti historik teknologjik dhe komunikues, çuditërisht solli me vete modën e rishikimit të çështjeve që deri dje konsideroheshin jomoderne dhe të vjetruara. Krahas rishqyrtimit të së drejtës së abortit, ka edhe konsiderata për të drejtën e vendeve për status perandorak: ose e drejta për të shfuqizuar shtetet laike, e drejta e kapitalistëve për shfrytëzim pa pagesë të punës dhe mostaksimi i fitimit, e drejta e oligarkive për të hequr lirinë e fjalës dhe të mendimit. Kjo zonë po banohet ndoshta sepse luftëtarët për të drejtat “tradicionale” janë shpërngulur për të luftuar për disa të drejta të reja, duke jetuar me besimin se liritë e reja do të forcojnë më tej liritë e vjetra. Kështu, për shembull, lufta për të drejtat e garave sportive për notarët transgjinorë promovon më tej barazinë, të themi, në kompensimin për punën midis fuqisë punëtore mashkull dhe femër. Dhe nuk është se kjo është e vërtetë apo edhe e mundur.

Sepse, përsëri, është e ndërlikuar.

* * * * * * *

Një lexues më i mprehtë do të vërejë se kjo është një rubrikë për të drejtën e abortit dhe gjithçka që ka ndodhur me atë të drejtë së fundmi, në të cilën pothuajse nuk përmendet vetëm e drejta për abort dhe nuk mbështetet me asnjë argument. Pra, duhet theksuar se e njëjta metodologji do të përdoret kur komentohen iniciativat për legalizimin e punës së skllevërve, kthimin në menaxhimin feudal të fermave bujqësore, konvertimin e dhunshëm fetar dhe kombëtar, si dhe përdorimin vetëm të rrymës direkte. Sa herë që shfaqen në të kaluarën tonë të ardhshme. E cila është e afërt, duket.