Është një listë e gjatë temash për të cilat të ashtuquajturit “njerëz të zakonshëm” thirren për ndihmë apo solidaritet të përgjithshëm dhe, si rregull, kjo ndodh vetëm kur marrëzia dhe pakujdesia institucionale marrin përmasa katastrofike sociale, ekonomike e të tjera.

Voja Žanetić

Përpara se të gjendeshim të gjithë në këtë situatë, gjërat mund të kishin qenë ndryshe.

Për shembull, dikush mund të kishte menduar se si të parandalonte një luftë midis një vendi që (për shembull) prodhon burime energjie për Planetin dhe një vendi që (për shembull) prodhon ushqim për Planetin. Duke parandaluar këtë, mungesat dhe rritja e çmimeve të ushqimit dhe energjisë do të ishin parandaluar në të njëjtën kohë, kështu që kjo rubrikë hyrëse në temën e kësaj jave nuk do të ishte as e nevojshme.

Dhe tema është: si të kursehet energjia elektrike, derisa lufta e lartpërmendur (pushtimi, agresioni, si ta quani ju…) të përfundojë; dhe derisa të futet rendi ekonomik në rrëmujën e lakmitarëve përfitues të krizës, të lartësuar nga fitimet jonormale nga ky aksident global. Një fatkeqësi e shtuar në këtë fatkeqësi është se paratë e fituara zgjasin më pak dhe vlejnë më pak se para fillimit të kësaj lufte të neveritshme. Dhe duket sikur fundi nuk po shihet.

Kursimi i energjisë elektrike, atëherë. Deri në një njoftim të dytë.

Kjo është ajo që ne po flasim tani.

* * * * *

Këtu janë disa sugjerime.

Për shembull, mund të fikim televizorin. Ose celularin tonë, kompjuterin, çdo gjë elektrike që na sjell lajme për botën ku jetojmë. Dhe ne mund të përdorim edhe gazeta dhe revista për ndezje zjarri – kështu do ta kemi zgjidhur plotësisht dhe me sukses çështjen e informacionit (kuptimin, propagandën), ndërsa zgjidhet njëkohësisht edhe çështja e kursimit të energjisë elektrike edhe ajo e përmirësimit të ngrohjes.

Sistemet e shëndosha në tubimet politike – nga mitingjet dhe konventat e deri te debatet parlamentare – nuk duhet të ndizen, pasi ato konsumojnë energjinë elektrike shumë të nevojshme. Akumulatorët e automjeteve zyrtare dhe shtetërore kanë në to edhe energji elektrike, e cila mund të përdoret shumë më racionalisht, por borgjezët vozisin këtu dhe kudo, kryesisht për hir të ditës dhe shpërblimeve. Në këmbë, le të shkojmë – është një krizë. Dhe është gjithashtu e shëndetshme.

Energjia elektrike që mungon më pas mund të prodhohet nga burime deri tani të panjohura. Për shembull, ne mund të vendosim panele diellore përballë liderëve tanë, të cilët ndriçojnë errësirën historike në të cilën ndodhemi me dritën e tyre të pashtershme. Aty sigurisht ka një magnetizëm, i cili na tërheq tek ata dhe që mund të krijojë gjithashtu një rrymë elektrike. Dhe të mos flasim për faktin se ky segment intelektual i shoqërisë sonë është i njohur gjerësisht për “zbulimet e përditshme të ujit të nxehtë”, të cilat në vetvete paraqesin një potencial të jashtëzakonshëm për krijimin e energjisë së re. Islanda nuk ka asgjë për ne.

Tashmë duket se problemi me mungesën e energjisë elektrike mund të jetë më i vogël nga sa mendojmë dhe kemi frikë. Në mënyrë domethënëse kështu.

* * * * *

Gjithsesi.

Ndoshta mund të na ngrenë nervat, rrethanat që lidhen si me kursimin e energjisë ekzistuese ashtu edhe me prodhimin e energjisë së re. Ndërsa trupat po grumbulloheshin në kufij dhe aksionet po ngriheshin në lojën e pokerit politik global – dhe për temën se ushtria e kujt lejohet të hyjë në cilin vend dhe kujt nuk lejohet – askush nuk i pyeti njerëzit asgjë – të njëjtët njerëz të cilët tani duhet të mbulohen me batanije në shtëpitë e tyre, duke hequr llamba tepër të kota. Në të njëjtën mënyrë, askush nuk pyeti askënd asgjë kur bursa po shembet nën peshën e çmimeve të çmendura të aksioneve, as kur u miratuan masa korrigjuese kundër pandemisë, as kur paratë shtypeshin pa asnjë kuptim dhe mbulesë… Ekziston një listë e gjatë e temave për të cilat thirren të ashtuquajturit “njerëz të zakonshëm” për ndihmë ose solidaritet të përgjithshëm dhe, si rregull, kjo ndodh vetëm kur marrëzia dhe pakujdesia institucionale marrin përmasa katastrofike sociale, ekonomike e të tjera, të cilat janë shkaku më i madh, nëse jo i vetmi, për thirrjet për kursim dhe kursim. Pra, nëse pyet autorin e këtyre rreshtave se si të kursesh energjinë elektrike, përgjigja është – nuk e kam idenë, dhe ndoshta nuk ka nevojë për atë.

Le të menaxhojnë ata atje lart dhe le të gjejnë më shumë energji. Ata kanë më shumë nevojë për të. Sepse nëse mbretëron errësira, do të jetë mjaft e qartë se kush duhet të ketë më shumë frikë nga një ndërprerje e energjisë.

Klikoni.