Извршниот директор и основач на невладината организација „Лавиринт“, која се занимава со превенција и лекување од употреба на дрога, тврди дека и покрај тоа што имало многу иницијативи на Косово за легализација на марихуаната за медицински цели, сè уште ништо не е сторено.