Осми декември во Албанија се слави како ден на младите и на слободата, затоа што на тој ден во 1990 година почнаа студентските протести против диктатурата. По тој повод, Ерјон Велиај, градоначалникот на Тирана, со поддршка од младите, засади садници дрвја како потсетување на овој значаен датум.