Ружица Симиќ, активист за женски права и експерт за човекови права, истакнува дека недостатокот на разбирање, осудите и предрасудите се најчестите причини што жените во Косово молчат и не пријавуваат сексуално злоставување. Поттикнати од храброто сведоштво на актерката Милена Радуловиќ, неодамна се добиени две нови пријави за сексуално вознемирување.