Устоличувањето на митрополитот црногорско-приморски на Српската православна црква, Јоаникиј, беше централна тема не само во Црна Гора, туку и во регионот.Од една страна собраните верници во Подгорица, а од друга, протести поради одлуката устоличувањето да се изврши во Цетињскиот манастир.