Темата што ја истражува ЦДТ Подгорица (Центар за демократска транзиција) е политичкиот и идеолошки натпревар кој од парламентот, советничките сали и сферата на онлајн пречкање се префрли на полето на напади врз имотот на политичките противници и неистомисленици.