Книгата „Дипломатите обединети во изолација“ е интересен осврт на 13 резидентни амбасадори на земјите членки на ЕУ во Црна Гора и амбасадорката на ЕУ, Аива Орава, за периодот на нивната работа за време на короната. Покрај дипломатските активности, деталите од нивните приватни животи и интимните мисли, книгата претставува и сведоштво за европската солидарност со Црна Гора.