Благодарение на поддршката на ИПА проектот за прекугранична соработка „Живот на границата БиХ/ЦГ – старите патеки на безвременското наследство и традиција“, по старите патеки пловат нови лаѓи – на реката Зета кај Никшиќ и на Требишњица во соседната Босна и Херцеговина.