Фер и далекувидна политика може делумно и минимално да ги ублажи големите штети нанесени на Албанија со лишување од светската економија на легален канабис.

Кочо Кокедима

Мојот проект за легална економија на канабис е објавен во јавноста веќе скоро 7 години. Она што го предложив на 20 ноември 2014 година, во албанскиот парламент, не беше со цел мое лично глорифицирање и збогатување, туку проект за развој и збогатување на Албанија и Албанците.

Веќе многу години, сѐ повеќе и повеќе, светот користи канабис за доброто на човештвото. Над 30 земји го легализираа рекреативниот канабис и картата продолжува да се шири, додека за 5 години се очекува нејзината економија да достигне 100 милијарди долари. Само албанските политичари продолжуваат да ја одбиваат оваа економија за земјата, бидејќи тие сакаат канабис само како извор на добри нешта за мафијата и владата, и како извор на зли нешта за редот, безбедноста, граѓаните и државата.

Мојата визија за светската економија на канабис се совпаѓа со прогресивната теза на мнозинството од јавното мислење, кое го поддржува проектот со кој Албанија им гарантира на своите граѓани слободи и права за употреба на канабис и сите лекови што произлегуваат од него за ефикасно лекување на над 170 болести, што немаат алтернативни лекови; Албанија одгледува канабис за извоз, бидејќи фармацевтската индустрија на канабис во светот е индустрија од повеќе милијарди долари и нашата земја сè уште има можност да има корист од оваа индустрија; нашата земја, иако нелегално, произведува висококвалитетен и добро познат канабис во Европа сите овие години; фер и далекувидна политика може делумно и минимално да ги ублажи големите штети нанесени на Албанија со лишување од светската економија на легален канабис.

Први во регионот ја отворивме оваа дебата и, додека соседните земји одат напред, Албанија само губи време. За ова ги обвинувам високите владини функционери и раководството на опозицијата, кои се инкриминирани и со интерес за нелегално одгледување и трговија со канабис, за политички и финансиски придобивки.

Демагошката изјава на Владата пред една година, дека ќе го направи медицинскиот канабис легален, го зајакна моето убедување дека била диктирана од растечката паника создадена од тешката економска и финансиска состојба на земјата по земјотресот, пандемијата и колапсот на државниот буџет од ЈПП, отстапки и долгови. Реално, Албанија треба да стане дел од светската мапа на легална економија на канабис што е можно поскоро, во спротивно земјата ќе остане надвор од оваа важна економија што носи само придобивки преку привлекување инвестиции и создавање нови можности за вработување, зајакнување на државата и граѓаните, оддалечување на корисниците од дилерите, на овој начин ослабувајќи ја мафијата со канабис и нудејќи им лекови на пациентите.

Фактот дека дури и во 2021 година има канабис низ цела Албанија, дека тони дрога истекуваат во странство, дека шверцерите имаат дозвола и благослов од владата и нејзините официјални лица, дека валканите милиони генерирани од ова се перат во градежништвото и економијата, е показател дека албанската политика нема намера да ја менува својата позиција, дека таа и мафијата со канабис се споиле во заеднички бизнис, жртвувајќи ги развојните интереси на земјата и народот.

Албанија нема луксуз да спроведе демагошка кампања за националната економија на канабис или да им го препушти овој потенцијал на шверцерите со канабис и на владините клиенти. Мора да го дизајнира и имплементира овој проект на најдобар можен начин, следејќи го моделот на оние кои се успешно развиени во Канада и Германија.

Во текот на оваа деценија, целиот демократски свет ќе го легализира рекреативниот канабис, а ние, повеќе од другите, имаме повеќе потреби и причини да ја легализираме економијата на канабис за медицински и рекреативни цели, што е можно поскоро.

 

Кочо Кокедима е поранешен пратеник на Социјалистичката партија; тој водеше кампања за легализација на канабисот во Албанија