Албанците сè уште имаа во своето сеќавање една репресивна држава од која сакаа да излезат наместо да ја зајакнат со експанзионистичка агенда.

Илир Калемај

За време на тешката демократска транзиција во Албанија, еден од најизненадувачките елементи е отсуството на радикални и екстремистички партии. Дури и кога беа создадени екстремно десничарски националистички или левичарски популистички партии, или радикални групи, не беа изборно успешни и обично згаснуваа по еден изборен циклус. Албанија страда од вистинска инфлација на политички партии, вклучително и мнозинството таканаречени партии духови. Бројот на регистрирани партии во ЦИК е над 130 политички партии, а околу половина од нив редовно учествуваат на парламентарни или локални избори.

Меѓу нив има фантомски забави, картелски партии, кадровски и масовни партии. Има и партии кои имаат една идеолошка линија, партии кои се едноставно радикални, додека мнозинството од нив се популистички партии. Но, ако го земеме изборниот успех како мерило за ефикасноста на една партија, многу од нив немаа симпатии и поддршка од пошироката јавност. Или не до тој степен да имаат барем парламентарно претставување или да имаат освоено барем една општина.

Интересен е фактот што Албанија, за разлика од поранешните југословенски републики, немаше во овие 30 години на посткомунизам ниту една националистичка партија која отворено артикулира иредентистичка агенда или отворено се залага за создавање на Голема Албанија. Дури и краткотрајната политичка формација како „Црвено-црната алијанса“, предводена од Крешник Спахиу, која се залагаше за евентуално обединување на Албанија со Косово, немаше народен одек и беше изборно неуспешна.

Причината зошто екстремно десничарските националистички партии немаа изборен успех може да се објасни со фактот дека Албанија беше тоталитарен и автаркичен систем. Околу една третина од Албанците избраа да емигрираат по соборувањето на комунизмот. Сега се случува уште еден миграциски бран. Ова беше сосема различно од искуството на земјите од поранешна Југославија, кои имаа движење и мобилност на работната сила кон Западна Европа за време на режимот на Тито, кој избра внимателно да маневрира со Исток и Запад. Додека по распадот на Југославија приоритет добија меѓуетничките конфликти и националистичките агенди, исто како и на други места во поранешна Источна Европа, како, на пример, во балтичките земји, во Албанија духот беше наклонет кон спротивното. Албанците се обидуваа да ја напуштат својата земја најбрзо што можат, наместо да се спријателуваат со политичари со националистичка агенда. Сè уште имаа во своето сеќавање една репресивна држава од која сакаа да излезат наместо да ја зајакнат со експанзионистичка агенда.

Исто така, албанската левица беше автархична левица, особено по последователните раскинувања со Титова Југославија, со Хрушчовскиот Советски Сојуз, а потоа и со Народна Република Кина. Ова беше сосема различно од интернационалистичката традиција на левицата. Се разбира, тоа влијаеше и на траекторијата на посткомунистичката левица во Албанија, бидејќи Социјалистичката партија беше наследник на Лабуристичката партија, едноставно менувајќи го името на партискиот конгрес во 1991 година. Оваа традиција на историската левица заедно со раѓањето на нова левица групирана во социјалдемократски формации, иако отуѓи добар дел од електоратот кој го гледаше како лицемерно движење и неодвојување од минатото, од друга страна гарантираше добро консолидирани структури кои даваат стабилни изборни резултати.

Значи, политичкиот терен не беше плоден за создавање екстремистички или радикални партии во Албанија за време на демократската транзиција. Главните партии кои доминираа на политичката сцена беа и се парламентарни партии: централно-левичарски партии и партии од десниот центар. Ова се случи од историски причини и поради традицијата на политичка култура, и ја прави Албанија донекаде единствена во мозаикот на поранешните источноевропски земји.

 

Илир Калемај е истражувач, публицист и политиколог