Решението не се наоѓа во драстичната забрана за прекинување на несакана бременост (за време на монизмот во Албанија стотици жени ги загубија животите обидувајќи се да направат нелегален абортус), туку во превенција!

Есмералда Кета

Во 2021 година, официјалните податоци во Албанија покажаа дека на секои 6,2 раѓања има по еден абортус, додека најдраматични бројки се кај 17-годишниците, каде што се регистрирани 104 абортуси на 1000 живи раѓања.

Но, дали абортусот е алтернатива, решение? Или тоа е, како што некои го сметаат, „убиство“?

Во контекст кога демографијата на Албанија е значително променета и во текот на 2021 година природниот прираст на населението (раѓање-смрт) изнесуваше -3.296 жители, што за првпат означува негативен природен прираст, овие навидум мали бројки се доста значајни за да се раскаже комплексниот однос на Албанците со уште еден деликатен процес: абортусот.

Острата забрана од 45 години за време на комунистичкиот режим на Енвер Хоџа, кога абортусот беше категорично забранет, имаше две главни причини: првата беше да се стимулираат мајките да имаат многу деца за да се зголеми популацијата во земјата, а втората беше да се држи под контрола независноста на жените.

Во земја како Албанија, која излегува од оваа драматична врска и во која девојките се прогонувани од советот „живееме за честа“, да се спречи девојка/жена да одлучи дали ќе има несакана бременост или не, значи да ѝ се ускрати правото да одлучува за себе и улогата што ќе ја има во општеството, право стекнато предоцна.

Усвоен во 1995 година, законот во Албанија со кој се официјализира абортусот до 12-та недела остана статичен, никогаш не се промени, иако дебатата за или против абортусот е разгорена со години.

Слично како и во Албанија, дури и во Косово, абортусот е тесно поврзан со моралот, но таму законот направи некои чекори напред, бидејќи абортусот е дозволен во првите 10 недели од бременоста.

Во оваа ситуација мора да се извлечат поуки од минатото, кое докажува дека решението не се наоѓа во драстичната забрана за прекинување на несакана бременост (за време на монизмот во Албанија стотици жени ги загубија животите обидувајќи се да направат нелегален абортус), туку во превенција!

Во оваа смисла, принудувајќи ја жената да има несакана бременост, или оневозможувајќи ѝ пристап до здравствени услуги и насочувајќи ја кон небезбеден абортус, без разлика за која институција или поединец станува збор, го прекршиле правото на жената да одлучува за своето тело.

Од сите овие причини би било подобро кога се разговара за абортусот да не се гледа жената само во репродуктивната улога, лишувајќи ја од човековите права.

Правото на абортус е една од најострите дебати откако државниот сенат на Алабама во 2019 година ја врати одлуката за забрана на абортусот во која било фаза, дури и ако тоа е бременост што е последица на силување или инцест. Сметан за најдраматичен потег од легализацијата на абортусот во 1973 година, нацртот предвидува затворска казна до 10 години за обид за прекинување на бременоста и 99 години затвор за извршување на постапката.

Според Институтот Гутмахер, стапката на абортуси е 37 на 1000 во земјите кои целосно го забрануваат абортусот и 34 на 1000 во земјите кои генерално дозволуваат абортус. Значи разликата е минимална.

https://www.guttmacher.org/news-release/2022/first-ever-country-level-estimates-unintended-pregnancy-and-abortion

Статистиката зборува сама по себе. Сосема е погрешно да се бараат решенија да се оневозможи пристапот до овие здравствени услуги; наместо тоа, мораме да им дадеме моќ на жените и девојките ширум светот да изберат под кои околности сакаат да имаат деца, без да негираат нов живот и да ги ризикуваат нивните животи.

 

Есмералда Кета, новинарка во „Топ чанел“. Се занимава со новинарство веќе 22 години, фокусирајќи се главно на истражувачко новинарство