За нашите политичари да останат подолго на власт под секакви околности и по секоја цена, како што е сега, Денот на шегата не е годишен, ниту месечен, па дури и неделен настан, туку се случува на дневна основа, а нивните ветувања се само темни шавови зашиени со бели конци.

Едмонд Тупја

Според таоизмот, кој вклучува многу принципи, меѓу кои и принципот јин и јанг – две различни компоненти припаѓаат на истиот дублет, истовремено спротивни и комплементарни; оттука можеме да тврдиме дека лагата формира пар со вистината, без да бидеме во контрадикторност со дијалектиката, дури и со марксистичката (да се потсетиме на „единството на спротивностите“). Меѓутоа, кога им кажуваме лаги на непознати лица, кога ги пишуваме на Фејсбук и на другите социјални медиуми, главната цел е да се забавуваме, да ги заборавиме секојдневните стресови; но забавата има и граница бидејќи може да има несакани ефекти, особено кога стресовите не ви дозволуваат да се забавувате.

Но, како што некои психолози и воспитувачи нè учат дека децата треба да бидат заштитени од лажговци, тие исто така треба да ги научат што е лага, не само теоретски, туку и практично; не само во семејството, туку и на училиште, треба да научат што е лага за забавни цели, а што лага со манипулативни цели.

Сепак, и ние возрасните треба да бидеме заштитени од отровни лаги завиткани во тенок слој карамелизиран шеќер од измамници кои ги шират овие лаги на национално, регионално, па и на меѓународно ниво, со цел да ни се подбиваат, да нѐ измамат и да нѐ ограбат, пикајќи си го носот дури и во нашите интимни животи или во нашите банкарски сметки. Од друга страна, во секое време и на секое место на светот имало богати и сиромашни; силни и слаби; експлоататори и експлоатирани; владетели и управувани, социјален, економски и политички феномен кој сè уште е актуелен и претставува извор на проблеми што нè тераат да мислиме дека планетата Земја е болна и дека човештвото страда. Од оваа причина, францускиот математичар и брилијантен енциклопедист Д’Алембер ја опиша политиката како „уметност на измама на луѓето“. Ох, колку звучи реално оваа дефиниција, поточно овој афоризам со аксиоматска вредност, особено во Република Албанија последниве години. За нашите политичари да останат подолго на власт под секакви околности и по секоја цена, како што е сега, Денот на шегата не е годишен, ниту месечен, па дури и неделен настан, туку се случува на дневна основа, а нивните ветувања се само темни шавови зашиени со бели конци кои велат „мууу“ на таков начин што дури и кравите сакаат да се занимаваат со политика и да пасат и да прават измет на врвот на власта. Ова е многу точно, бидејќи сè повеќе Албанци можат да го забележат огромниот нос меѓу очите на нашите политичари кога ги гледаат како бесрамно лажат на нивните мали и големи екрани, во усна или писмена форма, па дури и со својот изглед и со говорот на телото.

Писателот Фатос Конголи, преведен автор на дванаесет меѓународни јазици, пред две години објави роман наречен „Мали лажговци“. Ах, кога само би напишал трилогија, именувајќи го првиот том „Големи лажговци“, вториот „Големи измамници“, и третиот „Големи чудовишта“!

 

Едмонд Тупја е албански преведувач и писател