Воја Жанетиќ: Што е сега опкружување?

октомври 31st, 2023|0 Comments

...наместо честитка за 15 години од основањето на ЕФБ и наместо благодарност за 11 години соработка на ЕФБ со проектот Опкружување... Воја Жанетиќ Убави беа оние времиња кога можевме смислено да ги користиме тие скапоцени

Воја Жанетиќ: За С3 во ЕУ и на ЗБ

октомври 17th, 2023|0 Comments

На кој начин, воопшто, ние во ова опкружување ги напуштаме нашите досегашни специјализации – за производство на работна сила што си заминува, на судири што не престануваат и на економско заостанување зад ЕУ што не

Воја Жанетиќ: Дедо Мраз и гласање со нозе

октомври 10th, 2023|0 Comments

Европските интеграции сè повеќе претставуваат омасовен индивидуализиран процес на „гласање со нозе“ – преселба на младите луѓе од опкружувањето во оние земји од Европа и светот кои имаат недостиг од работна сила и вишок пари.

Воја Жанетиќ: Метално, а ментално

јуни 30th, 2023|0 Comments

Ако некој успее да осмисли Вештачка Емпатија и Вештачка Мудрост (ВЕ и ВМ) како неопходни софтверски додатоци на Вештачката Интелигенција, овој свет има шанси да биде почувствителен одошто е. Воја Жанетиќ Насмевнете се, денеска зборуваме

Воја Жанетиќ: Сечии европски вредности

јуни 14th, 2023|0 Comments

Ако ја изгугламе фразата која сме ја слушнале барем сто пати – ќе добиеме јасен и прецизен список кои се тие вредности. Но со тоа не значи дека сме кажале и чии се тие вредности...

Воја Жанетиќ: Чувари на децата

мај 30th, 2023|0 Comments

Никој не ги чува подобро цивилизацијата и знаењето од оние кои ги чуваат децата од нецивилизираност и од незнаење. Воја Жанетиќ Се викаше Анѓелија Лелиќанин. Беше наставничка по математика во основно училиште, во овој минатиот